KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Događaji koji su u Rijeci, Hrvatskoj i svijetu obilježili 2022. godinu

Ilustracija

Bez ikakve sumnje prošlu godinu u čitavom svijetu obilježila je – inflacija

Piše: Neven Šantić

Već mjesecima svjedoci smo utrke u kojoj države, poduzetnici i građani-kupci pokušavaju savladati ovu neman koja podriva standard građana, destabilizira ekonomiju i ugrožava politički legitimitet vlasti u gotovo svim državama. I svi vjeruju da će uspjeti stići na cilj i – preživjeti.

Ipak, pustimo li za ovu priliku inflaciju po strani, vrijedi zabilježiti bar po tri događaja koja su obilježili proteklu godinu u Rijeci (što će reći i Primorsko-goranskoj županiji čije je Rijeka sjedište i motor), Hrvatskoj i svijetu.

Renoviran je Željeznički kolodvor

Nakon godina devastiranja, dnevnog propadanja na oči stanovnika Rijeke i njenih gostiju, renoviran je Željeznički kolodvor.

Nije to, nažalost, rezultiralo povećanjem željezničkog prometa i živošću na peronima, što bi tek bila prava vijest, ali se ruglo ponovno pretvorilo u ljepoticu dajući cijelom kvartu oko kolodvora ljepši izgled. Sada i turistički vodiči bez srama mogu riječke goste dovesti na sam kolodvor i ispričati njegovu životnu priču.

Foto: Riportal

U prošloj godini je jedna od najvažnijih odluka koju je donijelo riječko Gradsko vijeće ona o početku pripremnih radnji za izgradnju drugog kolodvora – autobusnog. Kolodvor zvan čežnja podgrijavan je, i odmah potom hlađen, već više od pedeset godina. Ovog puta izgleda da nema odustajanja i da će putnici iz Županije, Hrvatske i Europe konačno dobiti autobusnin kolodvor dostojan grada poput Rijeke.

Početak projekta Porto Baroš

Dugoročno pak, gledano iz razvojne perspektive i pozicioniranja Rijeke i Primorsko-goranske županije na turističko-prometnoj mapi Europe, iznad svega je najavljeni početak projekta Porto Baroš. To bi doista moglo promijeniti ne samo izgled nego i gospodarski doživljaj grada. Još kada bi se i Delta, ogroman prostor od upravne zgrade Vodovoda i kanalizacije do Porto Baroša, “urbanizirao” s izlaskom Rijeke na more, gdje bi nam bio kraj!

default

A gdje će nam tek biti kraj 2023. kada budu dovršeni cesta D403 i Gradska knjižnica, gospodarski i kulturni biseri grada.

Pelješki most

U Hrvatskoj valja izdvojiti tri projekta/događaja iz 2022. godine koja su, ili će promijeniti ne samo gospodarske perspektive zemlje nego i živote građana. Prije svega tu je Pelješki most koji približava Dubrovnik i njegovu okolicu ostatku Hrvatske, ali u nekoj perspektivi, kada svjetsko gospodarstvo ponovnio živne, i omogućava nastavak sna o gradnji Jadransko-jonskog autoputa kao južnog kraka važnih europskih prometnica.

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Događaji o kojima se ovih dana najviše govori su posljedica odluka Europske unije o uvođenju eura kao hrvatske novčane jedinice te pristupanja Hrvatske schengenskom prostoru. Ovim odlukama, koje stupaju na snagu s prvim danom 2023. godine, Hrvatska je potpuno integrirana unutar EU, što će otvoriti nove razvojne perspektive. Naravno, ako u Hrvatskoj bude dovoljno pameti i volje da se one iskoriste. Nitko Hrvatskoj niti njenim građanima ništa neće dati, ni besplatno ni povoljno, ako oni sami ne budu u stanju iskoristiti prilike koje im se pružaju.

Foto: RTL

Ruska agresija na Ukrajinu

Nema nikakve sumnje da je uz inflaciju događaj koji je obilježio svijet u godini na izmaku, i zapravo je najvažniji generator inflacije, ruska agresija na Ukrajinu. Rat u Ukrajini traje već punih deset mjeseci s istim intenzitetom i brutalnošću kakav je bio i na početku, koliko god je svjetsko odnosno prvenstveno europsko javno mnijenje u međuvremenu “otupjelo”.

Foto: Twitter/ KaterynaZarembo

A ne bi trebalo. Onima koji relativiziraju ovaj rat, posebno njegove “povode i uzroke”, valja postaviti jednostavno pitanje: Po čemu se ruski zahtjevi prema Ukrajini razlikuju od Njemačkih prema Čehoslovačkoj 1938. godine? Jedino po tome što su Velika Britanija i Francuska tada pristale potpisati Minhenski sporazum nauštrb Čehoslovačke, imajući iluziju da će zaustaviti Hitlera, a EU i SAD sada to nisu htjele napraviti u korist Rusije a na štetu Ukrajine.

Umro posljednji vladar “starog svijeta”

Drugi veliki događaj 2022. godine u svijetu je smrt britanske kraljice Elizabete II. S njom je umro posljednji vladar “starog svijeta” koji je došao na prijestolje još u doba kolonijalizma a sišao s njega u u novoj tehnološkoj eri i u osvit novih geopolitičkih turbulencija – između ostalog i onih koje će uzrokovati rusko-ukrajinski rat.

Na kraju bi kao treći svjetski događaj koji obilježava 2022. godinu valjalo izdvojiti naznake, pogotovo posljednjih mjesec dana, kineskih ekonomskih i političkih problema. Da ne idemo ovom prilikom u detalje, informacije koje dolaze iz Kine govore o tamošnjim ekonomskim problemima i velikom usporavanju gospodarskog rasta te sve većem nezadovoljstvu političkim monopolom tamošnje Komunističke partije.

Zbog stanja u Kini čekaju nas teška vremena?

Budu li se ovi problemi produbljivali, zbog značaja Kine u svjetskoj ekonomiji čekaju nas teška vremena, svugdje u svijetu. Problemi s ruskim medom bit će smiješni u usporedbi s mogućim problemima s kineskom pandom.

Nije baš optimističan završetak, ali čemu poput noja gurati glavu u zemlju.

Svejedno, sve najbolje u Novoj!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari