KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Ivo Robić ovo nije zaslužio…

Prije manje od dva mjeseca u Opatiji je obilježena stota godišnjica rođenja barda hrvatske zabavne glazbe Ive Robića

Piše: Neven Šantić

Bio je to bogat program riječi i glazbe u slavu nezaboravnom pjevaču, uostalom kako i dolikuje Mr. Morgenu. Ali, nažalost, jednu stvar su poštovatelji njegovih pjesama propustili napraviti.

Propustili su urediti spomen ploču Ivi Robiću koju je na lungomaru, točno iznad ulaza u ACI marinu, 6. ožujka 2010. godine postavio Mjesni odbor Ičići. Ploča se nalazi stotinjak metara udaljena od kuće Ive Robića koju su on i supruga mu Marta oporučno ostavili Riječkoj nadbiskupiji i u kojoj se danas nalazi crkva Sv. Ivana od Boga.

Autor David Dezso je iskoristio zbirku “Gospodin Ivo Robić” Damira Tomića iz Zagreba i složio zanimljiv tekstualno-slikovni homage Robiću s ključnim trenucima njegove karijere.

Nakon trinaest godina ploča je popucala

No, nakon trinaest godina ploča, zapravo velika naljepnica na metalnoj podlozi, je popucala. Pod utjecajem sunca i mora, juga i maestrala, počela se runiti, i svakim danom je u sve lošijem i lošijem stanju. Dok jednog dana ne postane neprepoznatljiva. I potpuno izgubi svrhu zbog koje je postavljena.

Ne vjerujem da članovi ičićanskog Vijeća mjesnog odbora nisu primjetili što se zbiva s pločom, ili pak da im to nisu dojavili zabrinuti građani, ali očito je da nitko nije ništa poduzeo da se građani Ičića ne blamiraju dopuštajući da spomen obilježje Ivi Robiću dospije u tako jadno stanje. Na zgražanje tisuća turista koji svakodnevno prolaze lungomarom.

Ivo Robić to sigurno nije zaslužio.

Na neki način i proslavio Ičiće

Ploču dakle treba urediti, odnosno promijeniti. Svejedno da li su u Vijeću mjesnog odbora isti ljudi koji su ploču postavili ili su došli neki drugi. Ivo Robić velikim dijelom svog života bio je vezan za Ičiće, na neki ih način i proslavio (uz to im ostavio i crkvu koju nikada prije nisu imali), a s druge strane najmanje što su Ičićani mogli napraviti jest odužiti mu se jednom spomen pločom.

Pa kad je već ta plemenita ideja prije trinaest godina realizirana, onda se o ploči valja stalno brinuti. Tko god bio u lokalnoj vlasti.

Možda Mjesnom odboru bude nadahnuće nedavno na gradskoj plaži osvanula ploča o četiri ičićanska sidra koju je postavila mjesna Turistička zajednica. Ploča je od čvrstog plastičnog materijala i možda bude odolijevala zubu vremena duže nego ova posvećena Robiću od materijala od kojeg se rade naljepnice.

Nema se novca? Mogao bi uskočiti i Grad Opatija, a nije baš ni da su sami Ičićani, od kojih mnogi ili žive od turizma ili im je on izdašan dopunski prihod, na prosjačkom štapu.

Valja u akciju. Nije vrag da će i ovogodišnje turiste, Uskrs je blizu a i glavna sezona, dočekati ova derutna ploča. Na sramotu svih nas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari