KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Kako Filip Zoričić glupošću “brani” Let 3

Foto:Pixsell - Facebook

“U stvarnost nas vraća prije par dana objavljeni podatak američkog magazina Billboard”, piše komentator Riportal

Piše: Neven Šantić

Stavimo li trenutno na stranu europske odjeke, Let 3 pobjedom na Dori dobro je prodrmao hrvatske glazbene i ine društvene krugove, Eurosong ponovno vratio kao temu javnih i privatnih rasprava – ali sve je to nedovoljno da bi se zaključilo kako je preko noći Hrvatska promijenjena odnosno postala “normalna moderna europska zemlja” u kojoj su na cijeni avangardni pristupi umjetnosti i životu.

Nema spora, pobjeda na Dori i aktualna popularnost otkačenog Leta 3 u (dijelu) javnosti jest pomak na bolje u usporedbi s prošlim vremenima kada takvo nešto nije bilo moguće.

Propala peticija

Čak se i peticija kojom se zbog “nakaradne izvedbe” traži da se odustane od nastupa Leta 3 u Liverpoolu – jer inicijatori ne žele da ova skupina predstavlja Hrvatsku – pokazala kao metak u prazno. Par stotina potpisa, i to je to. Znatno je više onih koji podržavaju Letovce, od kolega s estrade do njihovih obožavatelja koji ih prate već tri desetljeća.

Ipak, koliko god se činilo da je velika brojka onih koji su stali u obranu Leta 3 nakon prvih kritika i onih koji s oduševljenjem očekuju njihov nastup na Eurosongu, moguće čak i pobjedu (ako im to dopuste!), dojam vara. Medijska buka koja se stvorila oko riječke glazbeno-scenske skupine mnogo toga prikriva.

Nisu svi fanovi Eurosonga

Primjerice, koliko god Eurosong bio gledan, uspješan i financijski isplativ proizvod Europske radiodifuzijske unije, nisu svi fanovi tog natjecateljskog show programa. Ni u Europi ni u Hrvatskoj.

Let 3 je već samom svojom pojavom na Dori malo popravio rejting tog natjecanja, no ne previše. Dakle, postoje oni koji ne mare ni za Let 3 ni za Eurosong, koji postoje tu oko nas a čiji se glas rijetko čuje.

U stvarnost nas naime vraća prije par dana objavljeni podatak da je Billboard, američki tjednik posvećen glazbenoj industriji, lansirao sekciju Hits of the World. U njoj će objavljivati tjednu Top 25 ljestvicu najpopularnijih pjesama po državama, među kojima i u Hrvatskoj.

I na tom prvom objavljenom popisu za Hrvatsku našli su se uglavnom ‘narodnjaci’, a samo četiri pjesme – od njih 25 – pjevaju hrvatski izvođači. Nigdje među njima Leta 3 ni ‘Mame ŠČ’!

Da se razumijemo, svojim nastupom i antiratnom pjesmom “o moronu” Let 3 je pobijedio ne samo na Dori nego i definitivnom afirmacijom onoga što radi već desetljećima – da glazbeno-scenski provocira. Izlazak na europsku scenu samo je kruna tog uspjeha, kako god naposljetku glasao međunarodni žiri.

No, pogrešno je iz toga stvarati predodžbu kako je sada Let 3 svojim uspjehom naprasno preobrazio kulturno-umjetničku i javnu scenu Hrvatske, te da je sada, preko noći, cijelo hrvatsko društvo postalo avangardno i gotovo skandinavizirano.

Neće biti baš tako.

Let 3 okružen ‘narodnjacima’

Kao što smo vidjeli iz Billboardove liste, Let 3 okružen je narodnjacima.

Dalje od medijskih radara živi velika populacija kojoj su narodnjaci krajnji domet i glazbenog i scenskog ukusa. I među njima je puno mladih. Ono o čemu se potiho priča kada se spominje veliki broj narodnjačkih klubova, pa i radio stanica koje niču po Hrvatskoj, ovom je ljestvicom najpopularnijih pjesama u zemlji postalo vidljivo.

Nećemo suditi. Ukusi su različiti. Neka, kako se to već udomaćilo kazati, cvjeta tisuću glazbenih cvjetova. Ma što o tome mislio pulski gradonačelnik Filip Zoričić, koji je zabranivši koncert “cajki” u gradskim prostorima pokazao zavidnu količinu gluposti i unazadio dosegnutu količinu demokracije u Istri. Možda, između ostalog, povrijedivši i mnoge svoje birače.

Jednostavno, to što prevladava ukus koji ima malo zajedničkog s dominantnim trendovima u svjetskoj glazbi, da se nakon rocka, jazza, punka i razvoja brojnih drugih glazbenih pravaca u Hrvatskoj tijekom 20. i 21. stoljeća vraćamo nazad, u humpa-cumpa narodnjački štih (sa i bez turbo pogona), govori ponešto i o nama i o zemlji u kojoj živimo.

Glava nam možda jest na zapadu, ali od pojasa na niže i dalje smo na istoku…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari