KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Mala gradska priča povodom zatvaranja Kraš Choco bara na Korzu

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Krajem ovog tjedna vrata zatvara najprije bombonjera u prizemlju a dan kasnije i Krašev Choco bar na polukatu na adresi Korzo 24a

Piše: Neven Šantić

Tako će nakon 54 godine ovaj prostor prestati biti okupljalište ljubitelja čokolade i ostalih slastica te dobiti novu namjenu.

Već se nekoliko mjeseci zna da je vlasnik Kraša i same zgrade Mesna industrija Braća Pivac odlučila prostor iznajmiti Burger Kingu, američkom lancu brze prehrane koji će otvoriti svoj prvi lokal u Rijeci i šesti u Hrvatskoj (tri su u Zagrebu, a po jedan u Splitu i na odmorištu Draganić na autoputu Karlovc – Zagreb).

Bit će i zagovaratelja i protivnika ove promjene

Iza ovog posla svakako se krije poslovni interes hrvatskog prerađivača mesa i američkog lanca pečenjara, ali to nije predmet ove priče. Svakako će biti i zagovaratelja i protivnika ove promjene djelatnosti, jer ako je išta izvjesno to je da su i ljubitelji slastica i ljubitelji hamburgera odnosno brze hrane među najživahnijim lobijima koji na društvenim mrežama brane svoje stavove. Pa će tako vjerojatno biti i polemika o tome je li ovaj potez Braće Pivac bio dobar ili ne.

No, kakav god on bio, Riječnima će možda biti zanimljivije druge dvije stvari, priča o zgradi Kraša, jednoj od najljepših suvremenih arhitektonkih rješenja u riječkom Starom gradu, ali i sudbini druge Kraševe prodavaonice na Korzu, na adresi Korzo 2, kroz prizmu politike poslovnih prostora.

Zgrada je izgrađena 1968. godine

Zgradu Kraša projektirao je 1964. godine znameniti riječki arhitekt Igor Emili, a zgrada je izgrađena 1968. godine.

Kako je u monografiji o Igoru Emiliju napisao povjesničar umjetnosti Rastko Schwalba, Emili je, shodno prvom urbanističkom planu Starog grada, imao osjetljiv zadatak ispuniti ugao kojim završava niz kuća na Korzu. Tako se zgrada Kraša naslonila na pročelje klasicističke zgrade Hrvatske čitonice podignute oko 1850. godine, a Emili je novi objekt morao vizulno povezati i s neposrednom okolinom, točnije klasicističkim pročeljem zgrade nekadašnjeg municipija, obnovljene 1874. godine.

Stručnjaci ne dvoje da je Emili uspio novu zgrdu uklopiti u urbanističku cjelinu. Dapače, vizualno se toliko uklopila u ambijent da je mnogi ni ne doživljavaju kao relativno novo zdanje okruženo onima iz 19. stoljeća.

Prilikom projektiranja i same gradnje bilo je definirano da u prizemlju bude bombonjera, na polukatu je bila prediđena kafeterija u koju bi se ulazilo kroz lokal u prizemlju, a na katovima uredske prostorije u koje se ulazi sa strane zgrade.

Choco bar nakon 12 godina zatvara vrata

Kao što vidimo iz opisa projekta i gradnje, Choco bar, ili neka njegova inčica, je bio previđen još 1968. godine, ali je svoju promociju doživio, na oduševljenje brojnih Riječanki i Riječana, tek 2010. godine. Sada, 12 godina kasnije zatvara vrata.

Spomenuli smo i “mali Kraš” na Korzu 2. Riječ je o gradskom poslovnom prostoru kojeg Kraš iznajmljuje. Nadamo se da u nekim budućim pregovorimaa oko cijene najma između Grada i uprave Kraša neće doći u pitanje opstanak prodavaonice, mjesta redovitih obilazaka mnogih naših sugrađana.

Kada je već riječ o poslovnim prostorima na Korzu, ako se već Kraš kao dio grupe Braće Pivac olako odrekao Choco bara koji je kroz godine postao prepoznatljiva i omiljena gradska točka, i ne namjerava novi Choco bar otvoriti na drugom mjestu, evo prilike nekom poduzetniku da osmisli nešto slično i podigne razinu ugostiteljske ponude u Starom gradu.

To bi cijenili i Riječni, a nema sumnje da bi takav sadržaj upao u oko i turistima. Napokon, raznolikost sadržaja n Korzu, elitnom riječkom sastajalištu, trebala bi biti od primarnog interesa poduzetnicima, a posebno gradskoj upravi koja razmišlja o razvoju grada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari