KOMENTAR NEVENA šANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Nadbiskup Uzinić i Marin Miletić – vjernik i šarlatan

Foto: Pixsell

Rijeka je u posljednjih stotinjak godina imala sreće s biskupima. Nakon Viktora Burića, Josipa Pavlišića, Antona Tamaruta i Ivana Devčića, vrhovni pastir riječke nadbiskupije prošle je godine postao Mate Uzinić

Od prve propovjedi i prvog medijskog nastupa Uzinić se pokazao kao uzor vjernik koji širi kršćansku ljubav. Nadahnjuje i pobožne i one koji to nisu, da ustraju u dobrim djelima i razumijevanju za bližnje – dok istovremeno daje nadu grešnima da, vjerski kazano, Bog nije dignuo ruke od njih.

Bolje ga izgubiti nego naći

Kada je politika u pitanju, Rijeka nije bila iste sreće. Bolje rečeno, bila je promjenjive sreće. Riječani su znali birati i dobre i vrijedne političare, ali i one koji baš i ne šire “rodu glas”. Jedan od takvih koje je bolje izgubiti nego naći je i saborski zastupnik Marin Miletić. I ne, nije kod ovog bivšeg vjeroučitelja sporno desničarenje – zastupanje desno konzervativnih stavova legitimno je u demokraciji – već njegova demagogija i populizam, rječju – šarlatanstvo.

To što pričam demonstrirat ću na govoru jednoga i drugoga o istoj temi – slučaju BBB.

Dio propovjedi nadbiskupa Uzinića na svetkovini Velike gospe posvećenoj zbivanjima u Grčkoj valja još jednom prenijeti. Vrijedi zbog svake njegove izgovorene riječi.

Vrijedi zbog svake njegove izgovorene riječi

“Iako možda navijamo za Rijeku ili neki drugi klub, a možda smo čak i pripadnici Armade ili neke druge navijačke skupine, bližnji su nam i Bad Blue Boysi koji su zbog svoje vlastite nepromišljenosti i loših odluka koje su donijeli, kao i tragedije koje se dogodila smrću jednog navijača grčkog AEK-a završili u grčkim zatvorima i koje zato ne možemo jednostavno proglasiti huliganima perući ruke od njihove sudbine, kao što nam je bližnji i spomenuti poginuli navijač i njegova obitelj, ali i njegovi klupski prijatelji koji ipak zaslužuju naše žaljenje i suosjećanje, a svima im je potrebna i naša molitva”, rekao je u propovijedi Uzinić.

Uzinić smatra da nam u svemu tome najmanje treba podjela na naše i njihove, na Grke i Hrvate, koja nikad i nikome nije donijela ništa dobra. Naglasio je da je bližnji i onaj koji dijeli naše stavove, pripada istoj Crkvi, narodu, stranci, kao i onaj koji nije “naš”, koji drugačije misli, vjeruje, živi.

A kako na istu temu govori Miletić?

“Pozivam premijera Republike Hrvatske i predsjednika Milanovića da odmah prekinu s nezrelim nadmudrivanjem i svađama na temu naših Hrvata kojima su životi u opasnosti u grčkim zatvorima!
Pozivam premijera da hitno osigura sve diplomatske mjere, da odbije izručenje naših pedesetak Boysa koji su se vratili u Hrvatsku, a koje Grčka sada potražuje, pozivam premijera da hitno osigura povratak svih 104 pripadnika BBB kojima ćemo u Hrvatskoj osigurati pravedno i pošteno suđenje, onima koji su učinili bilo kakvo nedjelo.”, kaže Miletić.

On je na konferenciji za medije otkrio da mu se javljaju brojni roditelji 104 uhićena pripadnika BBB-a koji se osjećaju prevarenima i napuštenima jer su, kako smatra, “naše institucije u tom slučaju potpuno zakazale”. “Njihovi životi u grčkim zatvorima su ugroženi”, upozorio je Miletić.

Promislite o tome

Tako to izgleda kada jedan, biskup Uzinić, širi ljubav i razumijevanje moleći skrušeno sve nas da ne peremo ruke od sudbine svoje (zabludjele) braće ali i da ne zaboravimo žrtvu, dok drugi, uvaženi zastupnik Miletić, i u ovoj tragediji optužuje i lovi u mutnoj političkoj bari ne bi li sebi donio po koji poenčić, a da se istovremeno, iako bivši vjeroučitelj-vjernik, ni riječju nije osvrnuo na tragičnu smrt Grka.

Uostalom, pročitajte još jednom što su rekli Uzinić i Miletić, promislite o tome, i bit će vam jasno zašto je jedan od junaka naše današnje priče vjernik koji odiše čovjekoljubljem, a drugi šarlatan bez empatije za onog “drugog” kojemu je na umu samo vlastiti probitak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari