KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Rijeka je u svojoj povijesti bila predvodnik u mnogim stvarima – sada joj se nudi nova šansa

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Počevši od torpeda u 19. stoljeću pa sve do besplatnih udžbenika prije pedesetak godina i suvremenog Astronomskog centra, Rijeka je u mnogim stvarima u svoje doba bila prva – predvodnik ne samo u zemlji nego i na međunarodnoj sceni

Piše: Neven Šantić

Sada je, čini se, došao trenutak da se Rijeka pokaže i dokaže ni manje ni više nego u – razvoju demokracije.

Riječ je o projektu Vijeća građana Rijeke, prvog takve vrste u Hrvatskoj, iza kojeg, uz podršku Grada Rijeke, stoje riječka udruga Smart i njemačka Zaklada Friedrich Ebert. Bude li po okončanju projekta rezultata, Rijeka će još jednom pokazati svoju inovativnost.

U čemu je štos?

Ukratko, u posljednjih dvadesetak godina brojni teoretičari i politički aktivisti osmišljavaju modele kojima bi se poboljšala i osvježila demokracije, taj “najboljih od svih mogućih loših modela vladavine”.

Pokvarljivost politike i političara je i u stabilnim, a kamo li ne u onim mladim i nejakim, demokracijama uzela toliko maha da nepovjerenje građana u politiku prijeti potpunim kolapsom demokratskog sustava. U očaju, građani se zaklinju u autoritarne tipove poput Putina, Orbana ili Erdogana ili biraju opasne cirkusante poput Trumpa ili novog argentinskog predsjednika Javiera Mileia čiji su rezultati vladavine, kada se svedu računi, još poraznije stanje demokracije i društveni rasap.

Savjetodavna tijela nasumično odabranih običnih ljudi

Jedan od pokušaja buđenja građana i otrežnjenja političara, prije nego li bude kasno, su i vijeća građana, savjetodavna tijela nasumično odabranih običnih ljudi koji na različitim razinama vlasti svojim preporukama nadopunjuju izabrana politička tijela pomažući im u osmišljavanju određenih odluka.

A kako povjerenje građana u politiku valja vraćati počevši od lokalne razine, tema Vijeća građana Rijeke, koje je, kao što je Riportal već pisao, nedavno krenulo s radom, je mjesna samouprava. Članovi Vijeća naposljetku bi trebali donijeti preporuke o poboljšanju rada mjesnih odbora i većem uključivanju građana u odlučivanje.

Bit će zanimljivo vidjeti što će iz tog eksperimenta proizaći.

Početak ohrabruje

Početak ohrabruje jer je po mnogočemu struktura članova Vijeća građana Rijeke odabranih slučajnim uzorkom reprezentativna.

Naime, od njih 33 odabranih 48 posto je muškaraca a 52 posto žena, iz svih su dijelova grada i iz različitih ulica, stari su između 22 i 74 godine. Zadovoljava i njihov radni status jer je 6 posto studenata, 42 posto zaposelnih, 18 posto nezaposlenih i 33 posto umirovljenika, jedino što je natprosječna obrazovna struktura s 42 posto članova sa srednjom i 58 posto s visokom stručnom spremom. Ali ta populacija je i inače ključna za političko sudjelovanje i ima najviše primjedbi na političare, pa to nije problem. Dapače, njihov glas je važan.

Ipak, ono što je najvažnije je da su pristali sudjelovati u ovom projektu. Jer, ako njih 82 posto nije član niti jedne udruge, što znači da se klone bilo kakvog aktivizma, a čak njih 70 posto nije sudjelovalo na prethodnim izborima za mjesne odbore ili nije željelo odgovoriti na to pitanje (12 posto), to što su pristali sudjelovati u Vijeću građana govori da im ipak nije svejedno što se zbiva u njihovoj zajednici.

To budi nadu da građani ipak nisu bacili koplje u trnje i da žele sudjelovati u političkom odlučivanju.

Projekt će uspjeti ako….

Projekt će međutim uspjeti, a Rijeka pokazati svoju predvodničku ulogu u razvoju demokracije, ako se na kraju ispune dva uvjeta.

Prvi je da članovi Vijeća ozbiljno odrade svoj posao i donesu kvalitetne preporuke koje bi mogle unaprijediti mjesnu samoupravu, a drugi da ih gradonačelnik Marko Filipović i Gradsko vijeće shvate ozbiljno i u mjeri u kojoj je to izvedivo djelomično ili potpuno primjene preporuke.

Tada će se otvoriti mogućnost i za ponovna, buduća, okupljana sličnih vijeća koja bi raspravljala i o drugim temama.

No, bude li ono što Vijeće građana preporuči potpuno ignorirano ili bagatelizirano, žalibože truda. Na šetu i demokracije i građana Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari