KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Što nakon zatvaranja Ri info centra?

Mnogo se toga dogodilo 1. srpnja. Prije devet godina Hrvatska je ušla u Europsku uniju, a odlukom te iste EU upravo je na taj dan praktički ukinut roaming unutar granica ove zajednice država. U Rijeci je međutim jučer, 1. srpnja, zatvoren Informativni centar Grada Rijeke (Ri info).

Piše: Neven Šantić

Je li ga trebalo zatvoriti?

Kažu da je s protekom vremena, otvoren je naime 2005. godine kao svojevrsni servis građana, zastario i postao suvišan, jer da je, citiram službeno obrazloženje, “u međuvremenu Grad Rijeka kroz proces digitalizacije mnoge usluge iz svoje domene učinio jednostavno dostupnima i pristupačnima te su se vremenom promijenile i potrebe i navike građana koji sve više usluga koriste putem gradskih digitalnih platformi i servisa”.

Obrazloženje izgleda razumno.

Obrazloženje izgleda razumno. Možemo cjepidlačiti pa pitati je li netko prilikom donošenja te odluke uzeo u obzir da još uvijek postoje i naši sugrađani koji nisu uhvatili korak s digitalizacijom, koji nisu vješti u upotrebi “gradskih digitalnih platformi i servisa”, i kojima mrak padne na oči kada, pokušavajući riješiti neki svoj problem, moraju komunicirati s govornim automatima? No, naslućujem odgovor. Sve ih je manje, a i njima mogu pomoći djeca, češće unuci.

U svakom slučaju, Ri info, ovakav kakav je sad više nije potreban.

Naglasak je na onome – ovakav kakav je sada, odnosno kakav je bio neposredno prije zatvaranja. Jer, za neki drukčiji Ri info itekako ima mjesta. I to na dvije razine, prostornoj i virtualnoj. Čak i na istoj adresi – Korzo 18b, kada je u pitanju prostorna razina.

To je idealno mjesto

Naime, tko god da je bar jednom posjetio Ri info zna da je taj nevelik prostor ipak dovoljan da se u njemu, koji se nalazi u srcu grada, gotovo u geografskom središtu Korza, događa puno više toga nego što se događalo proteklih godina. To je idealno mjesto, svima lako dostupno, za konferencije za novinare vezano za bilo koju gradsku akciju i manifestaciju, ali i prostor za stalne gradske tribine ili razgovore s hrvatskim ili svjetskim znalcima koji dođu u naš grad.

Još bi se dalo nabaciti ideja o mogućim sadržajima u prostor u kojem bi uvijek bilo mjesta za pedesetak ljudi, ali poanta je u tome da bi Korzo 18 b mogao uz malo truda, mašte i organizacijskih sposobnosti postati važan i živ gradski punkt. Nešto slično što je, kada je u pitanju kultura, postao antikavrijat Ex libris.

Kada je u pitanju virtualni nastavak Ri infa, o tome očito nitko nije razmišljao. Jer, formulacija da će građani sve što im je potrebno sada moći riješiti “gradskim digitalnim platformama i servisima”, u eri aplikacija i svih mogućih bombardiranja s informacijama jednostavno ne stoji. Riječanima treba više od toga.

U Rijeci je 2014. godine, uz priličnu pompu, “puštena u pogon” aplikacija za mobitele Rijeka Connect. Namjera je bila da to bude punkt Turističke zajednice za upoznavanje turista s gradom, s događanjima i gradskim znamenitostima. Napravljeno je to na vrijeme, nije tada bilo ni blizu aplikacija za sve i svašta kao sada. Ali… Pokušavši saznati što ima na aplikaciji, kako radi, nisam stigao dalje od početka. Odmah me je sačekala obavijest da je namijenjena za stariju inačicu operativnog sustava Android i možda neće ispravno raditi. I nije radila. A moj Android ni ne spada u najnovije modele.

A a gradska aplikacija Ri info?

Ne znam čemu onda ova aplikacija više uopće služi. I pitam se, nije li vrijeme zatvaranja Ri infa bilo idealno da se istodobno inaugurira gradska aplikacija Ri info (za Iphone i Androide) sa svim potrebnim podacima (ili usmjeravanjima) o životu grada – od kulturnih i sportskih događanja do servisnih informacija gradske uprave, gradskih poduzeća i ustanova? Ono što se kaže, sve na jednom mjestu. Na hrvatskom, talijanskom i engleskom. Za građane, ali i za turiste.

Ima li u gradskoj upravi sluha za ovo, ima li informatičara u Rijeci koji bi htio i mogao razviti takvu aplikaciju? Nadajmo se da ima.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Riportal.hr-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari