KOMENTAR NEVENA šANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Teško je odgovoriti na pitanje jesu li Riječani veliki naivci, pohlepni ili nešto treće

10.09.2023.
21:36
Ilustracija. Osobe na fotografiji nemaju veze s podacima iznesenima u tekstu. Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Ne prođe dugo a da ne saznamo kako se u Rijeci i okolici dogodila prijevara, svejedno je li riječ o sitnoj “pokućarskoj” prijevari u kojoj češće stradaju stariji ili, pak, o prijevari na veliko, takoreći pri dnevnoj svjetlosti

Piše: Neven Šantić

Ima tome nekoliko godina kada je izvjesni lokalni “poduzetnik” naveliko u riječkim (i hrvatskim) medijima oglašavao svoju knjigu o brzom uspjehu i bogaćenju. Iako je bila riječ o copy-paste umotvorinama različitih već objavljenih priručnika za samopomoć i uspjeh u životu, knjiga je očito išla kao roba na popustu u nekom trgovačkom centru jer je bilo tiskano više izdanja.

Mnogi su Riječani htjeli u deset famoznih lekcija saznati brzi i laki put da bi postali uspješni i imućni. Na kraju im se “poduzetnik” narugao, javljajući se s nekog skijališta u Alpama, zahvaljujući se svima koji su mu kupnjom knjige omogućili da – zgrne lijepi novac i počasti sebe skijanjem u mondenom centru.

Postoje i manje suptilne a opet neshvatljive prijevare

Postoje i manje suptilne a opet neshvatljive prijevare. Svake godine bar jednom u nekom mediju čitamo kako su u našem kraju prevaranti došli usamljenim starijim osobama i, s najrazličitijim mogućim izgovorima (čak i takvima da će im vratiti uvećani iznos novca), olakšali ih za svu ušteđevinu koju su držali u stanu.

Ni stalna upozorenja da su takve stvari moguće očito ne mogu spriječiti neke naivne građane da prevarantima koji im zakucaju na vrata ili ih upoznaju na gradskim ulicama ne isporuče novac, gotovo pa u celofanu sa zlatnom vrpcom.

Kulminacija prijevarnog niza zbivala se proteklih godina i još uvijek je aktualna. Riječki “mag” kriptovaluta Luka Burazer pokrenuo je svojedobno tvrtku BitLucky za trgovanje kriptovalutama. Klijenti su mu bili i rodbina i ulagači po preporuci, zainteresirani jedino za brzi i veliki profit. Sve je išlo kao podmazano dok Burazer nije objavio da je tvrtka (koja nije ni bila registrirana za ulaganja u kripotovalute) u problemima, obrisao svoje profile i mrežne stranice tvrtke te zajedno s partnerom i tajnicom netragom nestao.

Neki izgubili i 500.000 eura

Iz ispovijedi prevarenih saznajemo da su izgubili velike novce, neki i 500.000 eura, ali i to da vrlo vjerojatno “snalažljivi” poduzetnik u stvari nije ulagao novac klijenata nego poslovao po modelu Ponzijeve sheme. To znači, prikupljao novce od naivnih investitora, povremeno od svježih novaca starim klijentima tobože od isplativog ulaganja dao nešto od ogromnih obećanih kamata, a kada je priljev novca počeo presušivati radnja je zatvorena a poduzetnik s preostalim novcem netragom nestao.

Pitanje svih pitanja je zašto se ove stvari, a mislim na prijevare s novcem svih vrsta, češće nego drugdje događaju u Rijeci. Jesu li Riječani najveći naivci na svijetu i prijemčivi na sve moguće prijevare, jesu li pak toliko pohlepni da im se zamuti razum čim im neko ponudi da će uvećati njihovo bogatstvo ili je u pitanju nešto treće? Bilo bi dobro provesti anketu o tome među samim Riječanima, možda bi dala zanimljive rezultate.

Uz dodatak “riječke znatiželje”

Osobno ne vjerujem da su Riječani najveći naivci, niti mislim da su pohlepniji od Zagrepčana ili Splićana. Tu su negdje, u hrvatskom prosjeku. Prije će biti da je relativno veliki broj ovakvih “nemilih događanja” koji mnoge Riječane (i Riječanke) odvedu u financijsku propust posljedica kombinacije spomenutih elemenata uz dodatak “riječke znatiželje” (saznati kako se što brže obogatiti) i spremnosti za upuštanje u novotarije (kriptovalute).

Kako god bilo, i oni najnaivniji, najpohlepniji i najznatiželjniji vrlo brzo se prizemlje. I shvate da nema prečica.

Ništa ne pada s neba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari