NEVEN ŠANTIĆ: GRADONAČELNICI UDARNICI

Kolumna | NEVEN ŠANTIĆ ZA RIPORTAL: Ni Filipović ni Tomašević ne smiju građane uvjeravati u svoje “supermoći”

Foto. Ž. J. - Riportal

Ugledni novinar, kolumnist, novinski urednik i književnik Neven Šantić u seriji tekstova za Riportal osvrtat će se i obrađivati teme iz društvenog i političkog života Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatske

S velikim zadovoljstvom obavještavamo čitatelje da će na stranicama web portala Riportal od danas moći čitati i ekskluzivne tekstove uglednog novinara, kolumnista, novinskog urednika i književnika Nevena Šantića.

Neven Šantić poznato je i cijenjeno ime na medijskoj sceni Hrvatske ali i regije.

Trenutno glavni urednik portala Media Daily, Neven Šantić u svojoj bogatoj karijeri bio je i glavni urednik ali i direktor Kanala Ri, novinar, komentator i kolumnist “Novog lista” u kojem je obavljao i dužnosti pomoćnika glavnog urednika odnosno zamjenika glavnog urednika. Bio je suradnik mnogobrojnih tiskovina ali i elektroničkih medija kao što su Slobodna Dalmacija i Radio Rijeka te nam je veliko zadovoljstvo predstaviti ga i kao stalnog suradnika web portala Riportal.

U svojem prvom tekstu za Riportal Šantić se u komentaru dotiče izazova koji su pred riječkim i zagrebačkim gradonačelnicima u izazovnoj jeseni koja je pred njima.

Pročitajte komentar Nevena Šantića:

Gradonačelnii udarnici

Protekle nedjelje na jednom je portalu s Facebooka prenesena informacija, pojačana fotografijom s lica mjesta, o kasnonoćnom radu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića

Piše: Neven Šantić

Autorica fotografije zgrade zagrebačke gradske uprave, gdje iza 23 sata svjetla gore jedino u uredu gradonačelnika, te pripadajućeg posta (“spavaj mirno Zagrebe”) bila je Tomaševićeva zamjenica, aktivistica i darovita znanstvenica, politologinja Danijela Dolenec.

Treba li to doista na ovaj način umiriti Zagrepčane, uliti im nadu da će svi njihovi problemi biti riješeni jer, eto, gradonačelnik praktički radi danonoćno? Što je sada činiti ostalim gradonačelnicima i načelnicima, o županima da i ne govorimo, moraju li slijediti Tomaševićev primjer? Polako ćemo doći i do odgovora na ova pitanja, no prije toga nekoliko napomena.

Nije trebalo dugo proći da ispod spomenutog posta osvane nekoliko komentara koji su skrenuli pažnju na usporedbu aktualnog gradonačelnika i pokojnog Milana Bandića, Tomaševićevog omraženog prethodnika, koji se stalno hvalio kako “dela od jutra do sutra”.

Gremo delat, fraza razumljiva ne samo kajkavcima i čakavcima nego i svim štokavcima, postala mu je poštapalica, u rangu slogana ispod grba neke velikaške obitelji. Znamo li da je to cjelodnevno “delanje”, između ostalog, rezultiralo korupcijom i neviđenim bogaćenjem bivšeg zagrebačkog gradonačelnika, o čemu svjedoče krivični postupci i istraživanja ono malo preostalih slobodnih medija u Hrvatskoj, iznenađuje da je Danijela Dolenec upala u zamku najprizemnijeg populizma i demagogije.

Nije naime grijeh u radu, pa i preko granica zakonom propisanog radnog vremena, ali nekritičko glorificiranje moći i snage jednog čovjeka – bildanje imidža gradonačelnika kao viteza bez straha i mane koji se žrtvuje preko granica ljudskih snaga, neke vrste udarnika tipa Alije Sirotanovića – neće nažalost (ili na sreću) riješti ni političke ni gradske komunalne probleme.

To bi na umu trebao imati i Marko Filipović, novi riječki gradonačelnik, kao i svi ostali politički dužnosnici s “viškom moći”, koji su skloni birače uvjeravati u svoje supermoći, ili su u iskušenju da prihvate taj model građenja fame o sebi.

Filipović nije debitant. Osam godina bio je zamjenik gradonačelnika i jedna od stvari koju je, pretpostavljamo, naučio jest da u politici – pa i ovoj koja se posljednjih pedesetak godina sve više oslanja na vanjski dojam, imidž i spretnost u odnosima s javnošću – u konačnici ne pobjeđuje pojedinac nego momčad.

Nakon konstituiranja Gradskog vijeća, ususret hrpi problema s kojima će se suočiti (srećom znatno manjih nego onih s kojima je suočen njegov zagrebački kolega) upravo bi mu to trebala biti primarna zadaća – selekcija, osvježavanje i uhodavanje gradske kadrovske piramide na čijem je čelu.

Tajna političkog uspjeha je u dobro uhodanom mehanizmu koji je u stanju rješavati stvarne probleme građana, gdje svi (birokratski) kotačići rade ono što trebaju, a ne u novodobnom Supermanu ili Batmanu. Sustav institucija, poštovanje zakona (pravila) i sposobna lokalna vlast sa kvalitetnim službenicima, a ne nadnaravni pojedinac, temelj su djelotvorne demokracije.

Valja se čuvati onih koji stalno pričaju da nešto rade ili se daju slikati kako rade. Legitimno se upitati kad se onda pripremaju, odmaraju i prikupljanju energiju ili pak razmišljaju. Prije ili kasnije, kad unatoč tom “radu” koji počiva na neuništivom “vođi” počnu nadirati problemi koji su sustavnim radom trebali biti riješeni, otvorit će se pukotina a birači će palac okrenuti prema dolje.

Ne treba sumnjati u dobre namjere Danijele Dolenec. No, poslana je kriva poruka. Umjesto gradonačlenikovih osvjetljenih prozora trebalo je, primjerice, u prilježnom radu snimiti cijeli uži i širi gradonačelnikov tim, zajedno s gradskim vijećnicima. To bi bio pravi znak rješenosti da će se stvari napraviti kako spada. U Zagrebu kao i bilo gdje drugdje.”, piše Neven Šantić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari