KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Zašto je nakon godinu i pol raštimana lista Davora Štimca

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Definitivni raspad Nezavisne liste Davora Štimca iznenadio je samo onoga koji o politici ništa ne zna niti se trudi saznati

Piše: Neven Šantić

Od kada je u studenom 2020. godine obznanjena kandidatura predstojnika Klinike za internu medicinu i bivšeg ravnatelja KBC-a Rijeka Davora Štimca za gradonačelnika i počelo okupljanje liste koja bi mu u Gradskom vijeću Grada Rijeke trebala biti ključna potpora, uz veliku medijsku potporu i prilično uloženog novca za riječke prilike, stvoren je dojam da bi Rijeka mogla dobiti prvog gradonačelnika modernog doba koji nije iz SDP-a.

Mnogi su ga podržavali, mnogi su mu se pridružili, pa je euforija trajala sve do brojanja glasova.

Solidan rezultat za političke pridošlice

Premda su četiri vijećnička mjesta u Rijeci i tri u Skupštini Primorsko-goranske županije solidan rezultat za političke pridošlice, očekivanja su bila tako visoko postavljenja da je razočaranje postignutim bilo vidljivo iz svemira. Posljedica je izostanak bilo kakve (javno vidljive i razumljive) postizborne strategije, što je prvi razlog zbog kojeg je lista Davora Štimca, čiji je slogan bio Da štima grad, raštimana u samo šesnaest mjeseci od konstituiranja gradskog vijeća.

Naime, uza svo razočaranje što nije dostignut zacrtani cilj izbornog trijumfa, okupljeni oko liste na čelu s gradskim i županijskim vijećnicima trebali su donijeti odluku: nastaviti kompaktni s svakodnevnim ozbiljnim političkim radom, poželjno i kao politička stranka, i nakon četiri godine uvjeriti građane da zaslužuju znatno veći broj vijećnika i priliku za upravljanje gradom, što bi bilo odgovorno prema građanima koji su ih birali i polagali nade u njih, ili se odmah razići svaki na svoju stranu.

Izgubljeno je skoro godinu i pol dana lutanja, političkih nedosljednosti i velikih praznih proklamacija da se izabere ovo potonje i tako projekt čiji je frontman bio Štimac uruši kao kula od karata.

A što je politika nego “stalni kompromis” na svim razinama

Drugi razlog za raspad Štimčeve liste, onaj ključni i upozoravajući za sve buduće “graditelje” nezavisnih lista i one koji ih žele podržavati, dao je on sam u izjavi kojom raspušta listu. Kaže Štimac, između ostalog, da su u Gradskom vijeću “dobili tek četiri mjesta”. Premalo u smislu utjecaja bez konstantne suradnje s drugim strankama, a “previše” za skupinu koju ne obvezuje stranačka stega”, i dodaje: “Jako cijenim sve ljude s moje nezavisne liste, ali ni onima koji su tako ušli u Gradsko vijeće, niti sebi dalje ne želim situacije u kojima ćemo morati zauzimati stavove koji znače stalni kompromis”.

A što je politika nego “stalni kompromis” na svim razinama. I unutar političkih grupacija i u njihovom međusobnom odnosu, od lokalnih vijeća do Europskog parlamenta i Ujedinjenih nacija.

Dodatno, kako je Štimac zamislio politički rad i širenje utjecaja svoje grupacije u riječkom Gradskom vijeću bez “stege”, odnosno obaveze da nakon dogovora svi veslaju u istom pravcu.

Nezavisne liste, osim u malim sredinama gdje su povezane rodbinskim i prijateljskim vezama, zato i propadaju jer ih nema što držati na okupu. Ni ideologija niti zajednički program.

Ispostavilo se da je u slučaju okupljenih oko Štimčeve nezavisne liste bila riječ o sajmu taštine i viška ambicije koji nije dozvolio oplemeniti izborno stečeni početni kapital. A predstavljalo ih je samo četvero vijećnika. Možemo si samo zamisliti kako bi u takvom ambijentu “rogova u vreći” izgledalo riječko Gradsko vijeće da je Štimčeva lista osvojila većinu.

Birači tako znaju što “kupuju”

Koliko god su političke stranke danas na zlu glasu, još uvijek je opravdan smisao njihova postojanja: okupljanje oko određenih ideja i programa kako bi ih se realiziralo po dolasku na vlast. I preživljavaju upravo stoga što postoji stranačka stega, kompromisi i ne može svatko raditi što ga je volja. Birači tako znaju što “kupuju”.

Štimac je najavio da će nastaviti djelovati s udrugom ‘Da štima svima’ čiji ga članovi podupiru u radu, a ne žele biti članovi političkih stranaka. To znači da neće baciti koplje u trnje i da bi se za tri godine mogao ponovno pojaviti na izborima s drugim ljudima na listi.

Bojimo se međutim da je Štimčević petnaest minuta političke slave prošlo. Ideja njegove nezavisne liste definitivno je kompromitirana.
Da je lista prerasla u stranku i nastavila skupljati političke poene možda bi se za tri godine imao čemu nadati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari