KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Zbog demografije treba hitno sazvati izvanredne sjednice riječkih i županijskih vlasti

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Prošlo je nešto više od tjedan dana od kada su se pojavili detaljni podaci o demografskim kretanjima prikupljeni prilikom popisa stanovništva prošle godine.

Piše: Neven Šantić

Za Rijeku i Županiju oni su katastrofalni, i što se tiče pada broja stanovništva i što se tiče dobne strukture stanovništva.

Uglavnom je to popraćeno mukom. Hoće li se politika oglasiti i najaviti neke poteze u budućnosti da se stanje popravi? Mogu li se preokrenuti negativni demokratski trendovi u Rijeci i Županiji?

Znali smo doduše ugrubo već na proljeće, kada su objavljeni prvi podaci popisa, da je demografski trend loš, no podaci o rapidnom starenju stanovništva i sve manjem broju djece do 14 godina, gdje su Rijeka i Županija u neslavnom hrvatskom vrhu, su kao udarac maljem u glavu. Pogotovo kada je riječ o Rijeci koja ima 16,6 posto stanovnika manje nego prije deset godina.

Djelomično opravdanje

Djelomično opravdanje je nađeno u preseljenju dijela stanovništva u okolne općine, prije svega Viškovo koje spada u najvitalnije hrvatske općine. Ali, niti je Viškovo apsorbiralo sve koji su otišli iz Rijeke (ili se u njoj nisu rodili), niti će dugoročno i dalje biti takvog priljeva jer se Rijeka “skupila” do krajnjih granica pa više neće imati koga “slati” u Viškovo.

Što učiniti? Staviti glave na kup i krenuti u pomicanje krivulje razvoja, kao dugoročno najbolje demografske politike, prema gore.

Kako? Za početak bi Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija pod hitno trebali organizirati izvanredne sjednice gradskog vijeća i županijske skupštine s jednom jedinom, i to dobro pripremljenom, temom- razvoj.

Forma aglomeracija jest unatrag nekoliko godina omogućila suradnju Rijeke i okolnih općina i gradova, ali to je prije svega hvalevrijedna infrastrukturna suradnja koja nije dovoljna. Zato bi te izvanredne sjednice trebale rezultirati inicijativom za formiranjem razvojnog tijela, po uzoru na staru Općinu Rijeka s kraja 1960-ih i početka 1970-ih, gdje bi se okupili stručnjaci, poduzetnici i svi ostali koji imaju što reći o razvoju. I gdje bi osmislili koje poteze lokalna i regionalna samouprava trebaju povući, kako i s čime privući investitore, da ovo područje ponovno postane investicijski raj.

Grad Rijeka treba biti pokretač procesa

Grad Rijeka treba biti pokretač tog procesa jer je ona, sa svojim potencijalima, u srcu svega. Ona mora inicirati okupljanje najprije Rijeke i riječkog prstena, odnosno područja biše Općine Rijeka, ali ne zaboraviti kasnije uključiti niti Gorski kotar, Krk, Opatiju i crikveničko-vinodolski kraj, cijelo takozvano riječko metropolitansko područje. Treba prekinuti s lokalnom uskogrudnošću.

Iako to nije predviđeno zakonom, o zajednuičkim razvojnim projektima koji bi se s vremenom iskristalizirali trebali bi na zajedničkom forumu demokratski, na podlozi utemeljenih studija, raspraviti vijećnici svih okupljenih gradova i općina, te između ostalog za provedbu dogovorenog izabrati koordinacijsko tijelo gdje bi bile predstavljene sve jedinice lokalne samouprave.

Onome koji će ovom planu prigovoriti da mu miriše na nekadašnje državno planiranje, valja odgovoriti s dva protuargumenta. Ništa se pod kapom nebeskom nije samo od sebe napravilo i, drugo, neka takav skeptik pita svakog uspješnog poduzetnika je li uspio nešto napraviti bez planiranja.

Ako se “strukture” ne pomaknu – crno nam se piše

Kako bilo, ako se “strukture” ne pomaknu s mjesta crno nam se piše. One investicije što dođu “samo od sebe” neće biti dovoljne da se zaustavi demografski pad u ambis.

Jedino novi snažni razvojni ciklus može donijeti nove stanovnike, kako one koji će se tu roditi tako i one koji će tu doći trbuhom za kruhom, bez obzira od kuda došli.

Uostalom, zar nije Rijeka demografski rasla kada je bila imigracijsko središte, kada se u nju dolazilo raditi sa svih strana – jer se imalo gdje?

Topla voda je već otkrivena. Treba samo zasukati rukave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari