GLAVNI EPIDEMIOLOG

Rončević: Nema opasnosti da su novooboljeli zarazu ikome prenijeli

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Rigorozne mjere koje su nam mnogima teško pale donijele su vrlo očite rezultate, naglasio je glavni epidemiolog.
“Sadašnji znatno relaksirani režim, pri čemu je županija podijeljena na tri subregije, vođen je epidemiološkom logikom da su gotovo svi slučajevi infekcije ravnomjerno raspoređeni u priobalju, dok su otoci i Gorski kotar gotovo netaknuti epidemijom. Kako bismo održali tako povoljnu situaciju, odlučli smo zadržati djelomično ograničenje i izdvojiti te dvije subregije. To planiramo promijeniti ako epidemiološka situacija bude dopuštala. Za sada se još uvijek razvijaju slučajevi zaraze nakon repatrijacije, pa bi bilo dobro izdržati ovako još neko vrijeme”, objasnio je Rončević i dodao kako opuštanje mjera nipošto nije znak da je sve u redu i da smo izbjegli rizik – i dalje se moramo što manje kretati, rekao je Dobrica Rončević za Radio Rijeku.

Dva novooboljela slučaja u Primorsko-goranskoj županiji posljedica su nedavne repatrijacije hrvatskih državljana. Oni su na ulaznom testiranju u zračnoj luci u Zagrebu bili negativni, ali je testiranje nakon desetak dana samoizolacije pokazalo da su u međuvremenu postali pozitivni na koronavirus, rekao je Dobrica Rončević.

Samoizolaciju su proveli po svim pravilima, pa nema opasnosti da su zarazu ikome prenijeli. Sada se tretiraju kao oboljeli i bit će smješteni na odgovarajuću zdravstvenu skrb, ovisno o jačini simptoma, sve dok dva testiranja zaredom ne pokažu negativni rezultat, nakon čega se smatraju zdravima. “To pokazuje koliko je važna mjera samoizolacije, i ona se nikako ne smije isključiti”, naglasio je epidemiolog.

U Primorsko-goranskoj županiji nema lokalne transmisije zaraze, naglasio je, već su svi povezani s kontaktima s oboljelima te s onima koji su se zarazili u inozemstvu. “Imali smo samo jedan neobjašnjivi slučaj gdje nismo uspjeli otkriti izvor zaraze, ali ostao je usamljen i od njega je prošlo dovoljno vremena da možemo biti sigurni da se nije razvilo u lokalnu transmisiju”, rekao je Rončević.

Rekao je kako postoji potreba za što intenzivnijom obnovom što više gospodarskih aktivnosti u županiji, ali na siguran način, uz pomoć odgovarajućih mjera.

“Znamo točno na koji način koji tipovi obrta mogu raditi, a da to bude sigurno i svakako ćemo u Primorsko-goranskoj županiji, pa i po cijenu žrtvovanja određene razine sigurnosti, vrlo skoro ići na obnovu gospodarstva”, rekao je Rončević i dodao kako su pripreme napravljene i kako je moguće da ćemo biti vodeća županija u Hrvatskoj u obnovi gospodarskih djelatnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari