BRZO I EFIKASNO

FOTO Prvi Riječani danas testirani na koronavirus “drive in” metodom

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Danas su na prostoru ispred županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na koronavirus testirani prvi Riječani drive in metodom

Drive-in testiranje na koronavirus obavlja se na parkiralištu ispred županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo

Ravnatelj Zavoda Vladimir Mićović rekao je na konferenciji za novinare kako se u Rijeci povećava broj testiranja, pa tako od danas oni građani koji od svojih obiteljskih liječnika ili epidemiologa imaju propisane indikacije na bolest mogu automobilima doći ispred Zavoda na uzimanje uzorka.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Mićovič je dodao kako se nastavlja i uzimanje uzoraka u ambulanti ispred zavoda, navodeći da je u županiji pod epidemiološkim nadzorom i u samoizolaciji trenutno oko 400 ljudi.

Testiranje osobe na COVID-19 samo po sebi može biti opasno, ne samo za osobu koja to čini, već i sve koji borave u prostoru jer se on kontaminira. Upravo zato smišljena je “drive in” metoda testiranja.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Sveukupno proces traje vrlo kratko. Nakon provjere podataka, osoba se parkira, otvori prozor, djelatnik uzme obris nazofarinksa da pacijent ne mora izlaziti iz automobila i u minuti se riješi pacijenta. Tako se izbjegne kontaminacija prostora.

Pri klasičnom testiranju potrebno je cijeli prostor dekontaminirati. Djelatnici su se, također, presvlačili tijekom uzimanja uzoraka, što uz ovu “drive in” metodu nije potrebno. Svi su vani. Ujedno, ovo je puno brže od običnog testiranja.

Na ovaj način odsad će se raditi više testova dnevno.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari