ULAGANJE U ZDRAVSTVO

Komadina: “Morat ćemo se zadužiti i vraćati kada bude bolje vrijeme”

Foto: Screenshot/KanalRi

Na području PGŽ i dalje je 34 oboljelih

„Krenimo s dobrim mjestima. Od jučer nema novo zaraženih, ne znači da će tako i biti, ali daje mjesta optimizmu. Važna je disciplina građana“, izvijestio je na današnjoj pressici župan Zlatko Komadina.

Komadina dodaje kako su spremni za najgori scenarij, ali da se nada da do njega neće doći.

“Zdravstveno smo spremni, dovoljno je pripremljenih kapaciteta za prihvat ljudi, a spremni su i respiratori za kojima do sada nije bilo velike potrebe”, rekao je.

Komadina je rekao i da županijski Zavod za javno zdravstvo u većoj mjeri nego do sada radi testiranja na virus, ali i upozorio kako bi problem mogao nastati ako bude trebalo koristiti izvanbolničke kapacitete s osobljem, “jer je medicinsko osoblje na rubu snaga”.

Naglasio je da Županijska skupština neće stati s donošenjem odluka, pa će i tijekom vikenda održati elektronsku sjednicu te donijeti odluke o izvršenju županijskog proračuna i jačanju proračunske zalihe za pomoć zdravstvenim institucijama, kao i prenamijeniti neke proračunske stavke.

Kazao je kako će povećati proračunske zalihe za duplo. „Krenut ćemo s ekspresnom izmjenom proračuna kako bi usmjerili što više sredstava u zdravstvo“, rekao je Komadina te dodao kako će se morati zadužiti te vraćati kada bude došlo bolje vrijeme.

Županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić istaknula je da županija čini iznimne napore kako bi za zdravstvene djelatnike osigurala dostatnu zaštitnu opremu.

Navela je kako zaštiti zdravstvenih djelatnika doprinosi i to da su bitno reducirani odlasci građana kod obiteljskih liječnika i u bolnice, odnosno samo za neodgodive zahvate ili terepije.

Obrađen je veliki broj uzoraka u zadnjih par dana, 74 su negativna, a u obradi je još 32. Ukupno je obrađeno oko 500 uzoraka u Primorsko-goranskoj županiji u posljednjem periodu.

Policija je aktivna na terenu te je u posljednja četiri dana zaključeno da je sve manje kršitelja samozolacije, ali i izlazaka građana koji nisu u samoizolaciji.

„Brojke su u opadanju, a policija je stalno na terenu na području Primorsko goranske županije“, kazao je. Tomislav Dizdar, načelnik PU primorsko-goranske.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari