O GLOBALNIM CILJEVIMA ODRŽIVOG RAZVOJA

”17 BITNIH”! Riječka udruga Ri Rock kreirala vlastitu radijsku emisiju

Foto: Facebook/Ri Rock

Udruga Ri Rock kreirala je radijsku emisiju “17 bitnih!” kojom je javnost educirana o postojanju globalnih ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals).

Nisu svi čuli za ciljeve održivog razvoja i zato se udruga Ri Rock prihvatila mikrofona, okupila 20 mladih volontera i putem on-line streaminga odlučila ući u domove diljem hrvatske. Emisija “17 bitnih!” emitira se svakog utorka u podne na Radio Roži, a propuštene emisije moguće je preslušati na internetskom glazbenom servisu Mixcloud.

Prije pet godina Ujedinjeni narodi su usvojili i svijetu predstavili 17 ciljeva održivog razvoja sa željom da se oni postignu do 2030. godine. Hrvatska je kao jedna od članica UN-a aktivna u ostvarivanju ovih ciljeva od početka, a osnovano je i Nacionalno vijeće za održivi razvoj koje predlaže mjere, aktivnosti i prioritete te prati, analizira i koordinira njihovu provedbu.

Evo koji su to ciljevi:

 1. Iskorjenjivanje siromaštva (iskorijeniti siromaštvo svuda i u svim oblicima)
 2. Iskorjenjivanje gladi (iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te promovirati održivu poljoprivredu)
 3. Zdravlje i dobrobit (osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija)
 4. Kvalitetno obrazovanje (osigurati uključivo i kvalitetno obrazovanje te promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja)
 5. Rodna ravnopravnost (postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke)
 6. Pitka voda i higijenski uvjeti (osigurati pristup pitkoj vodi za sve, održivo upravljati vodama te osigurati higijenske uvjete za sve)
 7. Pristupačna i čista energija (osigurati pristup pouzdanoj, održivoj i suvremenoj energiji po pristupačnim cijenama za sve)
 8. Dostojanstven rad i gospodarski rast (promovirati uključiv i održiv gospodarski rast, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve)
 9. Industrija, inovacije i infrastruktura (izgraditi prilagodljivu infrastrukturu, promovirati uključivu i održivu industrijalizaciju i poticati inovativnost)
 10. Smanjiti nejednakosti (smanjiti nejednakost unutar i između država)
 11. Održivi gradovi i održive zajednice (učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim
 12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja (osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje)
 13. Odgovor na klimatske promjene (poduzeti hitne akcije u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedice)
 14. Život ispod vode (očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj)
 15. Život na kopnu (zaštititi, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti)
 16. Mir, pravda i snažne institucije (promovirati miroljubiva i uključiva društva za održivi razvoj, osigurati pristup pravdi za sve i izgraditi učinkovite, odgovorne i uključive institucije na svim razinama)
 17. Partnerstvo za ciljeve (ojačati načine provedbe te učvrstiti globalno partnerstvo za održivi razvoj)

Radijska emisija “17 bitnih!” sufinancirana je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Radio Roža je radio zajednice (community radio) nastao iz želje i potrebe za praćenjem nezavisne kulturne scene i raznih kulturnih aktera u Rijeci, promocijom najrazličitijih (underground) žanrova, te ljubavi prema gramofonskim pločama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views