STOTINU USPOMENA - JEDNA PRIČA

OVO JE RIJEKA! U petak u Exportu započinje izložba memorabilija i priča o NK Rijeka!

Foto: Rijeka.hr

Od petka, 15. siječnja u Exportu na Delti bit će postavljena izložba „Ovo je Rijeka – stotinu uspomena, jedna priča“, koja predstavlja predmete vezane uz nogometni klub Rijeka iz privatnih kolekcija Zvonimira Krpana i Mišela Budimilića.

Ovi Riječani i pasionirani navijači prikupili su više stotina memorabilija od kojih će dio biti prikazan na atraktivnoj izložbi za sve generacije, koja je dio programa Europske prijestolnice kulture i ostaje otvorena do 15. ožujka 2021.g.

Dresovi, medalje, pehari, plakete, karte, zastavice…

Za potrebe ove izložbe kolekcionari su odabrali presjek memorabilija iz povijesti HNK Rijeke koje su dio njihove privatne kolekcije:

„Bit će tu dresova, zastavica, medalji, pehara, lopti još od 70-ih godina pa sve do danas. Ovom izložbom želja nam je bila kroz sve te predmete koje godinama skupljamo povezati povijest, sadašnjost i budućnost HNK Rijeke i nadamo se da će izložba biti zanimljiva svima onima kojima je Rijeka u srcu, ali i ljubiteljima nogometa općenito. Nadamo se da ćemo izložbom pobuditi neke uspomene i one lijepe i one možda malo manje lijepe, ali sve je to dio našeg voljenog kluba,“ naglasili su Zvonimir Krpan i Mišel Budimilić u najavi izložbe.

Foto: Rijeka.hr

Predmeti će biti kontekstualizirani u vremenu i prostoru, popraćeni tekstovima, povećanim izvornim fotografijama i novinskim tekstovima ta audio-vizualnim snimkama i projekcijama pojedinih utakmica, navijačke atmosfere i pjesama.

Osnovna ideja je bila dočarati nogometni šušur

„Osnovna ideja prilikom postavljanja izložbe bila nam je dočarati nogometnu atmosferu i nogometni šušur,“ ističe kustosica izložbe Sabrina Žigo, dodajući:

„Nadam se da će publika prepoznati kolekcionarski trud ovog dvojca jednako kao i vrijednost izloženih predmeta. Valja napomenuti kako i Zvonimir i Mišel jako temeljito popisuju sve svoje prikupljene predmete i o svakom od njih imaju za ispričati zanimljivu priču kako su do njega došli“, rekla je Žigo.

Foto: Rijeka.hr

Goran Moravček, autor kataloga izložbe, naglasio je kako je Rijeka kolijevka hrvatskog nogometa, a današnji HNK Rijeka baštini tradiciju svih onih klubova koji su u Rijeci bili osnovani:

„Riječ je o klubu s bogatom tradicijom koji je iznjedrio brojna poznata nogometna imena. Ipak, ova izložba je jedna navijačka priča, povijest kluba viđena kroz njihove oči,“ kazao je Moravček.

Podršku izložbi dao je i Grad Rijeka, u ime kojeg je zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović istaknuo kako je i ova izložba prigoda da se prisjetimo bogate povijesti kluba koji je sastavni dio identiteta Rijeke:

„Siguran sam kako će izložba privući veliki broj posjetitelja, samim time što su navijači već gotovo godinu dana odvojeni od stadiona pa vjerujem da je ovo dobra prilika da ožive neke svoje navijačke uspomene,“ zaključio je Filipović.

Radno vrijeme izložbe, prijave na vođene ture i cijena ulaznice

Izložbu „Ovo je Rijeka – stotinu uspomena, jedna priča“ moguće je razgledati u radno vrijeme Exporta: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati te subotom i nedjeljom između 11.00 i 20.00 sati.

Usto, ove se subote i nedjelje, 16. i 17. siječnja 2021.g., oba dana u 11.30 i u 16.00 sati organiziraju i prve vođene ture izložbom od strane samih kolekcionara.

Foto: Rijeka.hr

Svi zainteresirani, zbog poštivanja aktualnih epidemioloških mjera, obvezni su prijaviti svoje sudjelovanje putem e-mail adrese: zvonimirkrpan@yahoo.com.

Pojedinačna cijena ulaznice za izložbu „Ovo je Rijeka – stotinu uspomena, jedna priča“ je 30 kuna. Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina te nezaposlene i umirovljenike, uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina te studenti, uz predočenje važećih dokumenata, ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih mjera i preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se posjetitelji pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views