HNK IVAN ZAJC

Izabran tim koji će voditi riječki HNK iduće četiri godine; Filip Fak novi je ravnatelj Opere!

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon sjednice Kazališnog vijeća kompletiran je ravnateljski tim koji će voditi HNK Ivana pl. Zajca u sljedeće četiri godine. Na prijedlog intendanta Marina Blaževića, za ravnatelja Opere članovi Kazališnog vijeća imenovali su Filipa Faka.

Tako se ovaj istaknuti pijanist i skladatelj, česti umjetnički suradnik riječke Opere, pridružio timu umjetničkih ravnatelja što ga čine i ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, ravnateljica Baleta Maša Kolar i ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo. Uz poslovnu ravnateljicu Martinu Radelju, najuži krug suradnika intendanta Marina Blaževića čine i Alan Vukelić koji će upravljati Tehnikom, te upraviteljica Promidžbe, marketinga i prodaje Ana Miljanović.

U nastavku, kroz njegov impresivan životopis, predstavljamo novog ravnatelja Opere Filipa Faka.

Filip Fak pijanist je i skladatelj rođen 1983. godine u Rijeci. Profesor je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i solo pijanist Zagrebačke filharmonije, a trenutno obnaša i dužnost predsjednika Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom gradu na Muzičkoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Studij klavira završava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršava se na Scholi Cantorum u Parizu čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama.

Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Kao solist s orkestrom nastupio je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima i ansamblima, gostujući na manifestacijama kao što su Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Majstorski ciklus HRT-a, Lisinski subotom, Osorske glazbene večeri itd. U svom solističkom repertoaru posebnu pozornost posvećuje izvedbama suvremenih autora. Ostvario je velik broj zvučnih zapisa za arhiv Hrvatskog radija, a objavio je i više nosača zvuka.

U svojstvu umjetničkog suradnika sudjelovao je u brojnim koncertnim i scenskim produkcijama, radeći između ostalog i kao korepetitor na raznim opernim projektima, od Verdijeve Traviate do Brittenove opere Turn of the Screw. Koautor je komorne verzije Bizetove opere Carmen, na kojoj je radio u ulozi muzičkog redatelja u produkciji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Dugogodišnji je honorarni član ansambla Cantus i Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, suosnivač je Riječkog klavirskog trija, s kojim je ostvario, između ostalog i uspješnu koncertnu turneju u NR Kini.

Od nagrada koje je osvojio još tijekom školovanja ističu se nagrade Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc, Grand Prix Lions cluba, te posebna nagrada EPTA-e, dok je za uspjehe tijekom studija primio i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Dobitnik je stipendija međunarodnih fondacija Vladimir Spivakov iz Moskve te Gold Country Piano Institute-a iz Nevada City-a (SAD), a bio je i dugogodišnji stipendist Grada Rijeke. Godine 2019. dodijeljena mu je nagrada Milka Trnina za najbolje godišnje glazbeno ostvarenje – recital s mezzosopranisticom Dianom Haller. Osim pijanizmom, Filip Fak bavi  se i skladanjem.

Održava stručne seminare i majstorske tečajeve iz klavira i komorne glazbe diljem Hrvatske i u inozemstvu. Autor je više eseja i javnih predavanja na temu suvremene glazbe i recepcije umjetničke glazbe u suvremenom društvu.

Od organizacijskih i rukovodećih aktivnosti koje je dosad vršio, ističu se funkcije umjetničkog voditelja koncertnog ciklusa Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu, a osim pozicije predsjednika Upravnog odbora krovne glazbene strukovne udruge HDGU, trenutno obnaša i dužnost zamjenika pročelnika na katedri za klavir, čembalo i orgulje, član je Vijeća akademije te više povjerenstava i radnih skupina pri Akademiji, HDGU-u i HUZIP-u.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari