NAJSTARIJA HRVATSKA KNJIŽEVNA NAGRADA

Na Trsatu se u petak održava predstavljanje knjige ”Kosine” – djelo dobitnika Književne nagrade Drago Gervais

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U petak 13. 11. u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka održat će se predstavljanje knjige Branimira Dropuljića ”Kosine”, djela dobitnika Književne nagrade Drago Gervais osvojene 2019. godine u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa.

Prema običaju Gradska knjižnica Rijeka kao dio nagrade objavljuje djelo dobitnika.  Uz autora djelo će predstaviti urednica Monika Herceg, priznata autorica mlađe generacije.
Po ocjeni povjerenstva “Kosine” razbijaju predrasudu o komornosti i klaustrificiranosti poezije koja se suzdržava od svakoga angažmana, otupljujući autokontekstualizacijom svoju kritičku oštricu. Time bi se zanemarilo da lirski iskazi nemaju ulogu stvaranja fikcionalne stvarnosti, već upućuju na samu aktualnost, potičući njezino drugačije viđenje i
razumijevanje.

Branimir Dropuljić (Varaždin, 1983.) diplomirao je i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Autor je preko dvadeset znanstvenih radova u području analize govora i afektivnog računarstva. Trenutno radi kao podatkovni znanstvenik na projektima vezanima za obradu prirodnog jezika. Pjesme su mu objavljivane u Poeziji, Riječima, Libri Liberi, Stranama, Quorumu i drugim časopisima i portalima. Dobitnik je druge nagrade na natječaju Ulaznica 2019 za poeziju, a iste godine dodijeljena mu je i nagrada Drago Gervais za najbolje neobjavljeno književno djelo.

Dolazak na predstavljanje potrebno je prijaviti na mail  prijave.programi@gkri.hr .  Od 2005. godine Gradska knjižnica Rijeka provodi natječaj i dodjelu Književne nagrade Drago Gervais, a koju dodjeljuje Grad Rijeka u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa na hrvatskom jeziku i u kategoriji najboljeg objavljenog djela na čakavskom. Riječ je o jednoj od najstarijih hrvatskih književnih nagrada pokrenutoj još 1962. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari