Bisera kuha za Riječan.IN – Gospodin Krumpir

Bisera Dvorničić

Prošlogodišnja natjecateljica popularnog televizijskog showa »3, 2, 1 – kuhaj«, Riječanka Bisera Dvorničić jednom tjedno za portal rijecan.in priprema nešto ukusno…

Gospodin krumpir

Bijeli, žuti,crveni ili ljubičasti – skroman izvana, iznutra bogat. Jedna je od najzdravijih namirnica pa ga s razlogom zovem Gospodin Krumpir. Nisko kalorična a veoma nutritivna gomoljica s puno minerala i vitamina C . Ako niste znali sirovi krumpir sadrži više C vitamina od limuna, a 3 puta manje kalorija od kruha. Porcija kuhanog krumpira će vas zasititi uz minimalnu količinu kalorija, pa vas molim da ne krivite krumpir za višak kilograma već način pripreme i sve one fine stvari s kojim ga obogaćujemo.
Krumpir može biti nezdrav ili čak opasan po zdravlje ako ima klica i ako je zelene boje. Zato krumpir držite na tamnom mjestu da ne pozeleni, a ako se to i dogodi zelene dijelove potpuno odstranite kao i klice.
Krumpir se slaže s povrćem, mesom, ribom, a sirov nariban s jabukom i malo meda čisti organizam. Lisnatom povrću, mahunarkama i kupušnjačama daje masu, ublažuje intenzivne arome i poboljšava probavljivost. Krumpir kao prilog uvijek dobrodošao lešo, pire, pomfrit, pečeni, složenac. Hvala Indijancima što su ga čuvali da bi ostatak svijeta mogao uživati u tako zdravom i ukusnom povrću.

Pire od krumpira
Pire je skuhan krumpir u slanoj vodi a potom zgnječen uz dodatak mlijeka i putra. Kuhani krumpir nemojte miksati jer ćete umjesto pirea dobiti ljepilo.
Osnovnom pireu možete promijeniti okus ako dodate:
– kockice pržene pancete
– poriluk narezan na kolute i popržen na malo ulja, podlijte mlijekom pa to dodajte pireu
– izvrsno uz ribu ako pireu dodate malo češnjaka, mljevene bademe,malo maslinovog ulja i malo octa od bijelog vina.
– pireu dodajte pečenu bundevu, mljevene bademe i muškatni oraščić
– uz lešo meso pireu dodajte žlicu vrhnja i ribanog hrena
– naribajte jabuku pa je dinstajte na malo putra uz prstohvat šećera.
kada su jabuke dinstane dodajte malo kiselog vrhnja pa servirajte uz pire.

Sarmice od pire krumpira
Pire krumpir u kupićima stavljajte na listove kelja prokuhanog u slanoj vodi i motajte u male sarmice. To možete učiniti s listovima blitve i špinata. Sarmice prelijte uljem od pečenja i lagano zapecite u pećnici. Osim ulja od pečenja sarmice možete preliti komadićima zapečene dimljene slanine ili pak kiselim vrhnjem.
Krem juha od krumpira
Krumpir rezan na što tanje listiće, posolite i zajedno s veoma fino nasjeckanom kapulom zažutite na maslacu. Dodajte tomu temeljac od mesa ili od kocke, te poklopljeno kuhajte oko 30 min. Kada je krumpir raskuhan dodajte mlijeka, muškatnog oraščića i papra. Ukrasite žlicom kiselog vrhnja s vlascem ili prepečenim listićima gljiva, kockicama prepržene pancete, listićima parmezana,
a ako se radi o ribljem meniju možete dodati trakice dimljenog lososa . Ako želite poljepšati boju, juhi dodajte šafran u prahu.

Fritaja od krumpira
Krumpir ( 1 srednji po osobi) režite na kockice velike oko 1 cm, posolite dodajte 1 dcl vode i dinstajte na malo ulja. Kada se tekućina ispari a kockice se poprže i požute sa svih strana (probajte ih probost čačkalicom da vidite ako je krumpir mekan) zalijte jajima (2 jaja po osobi) s malo mlijeka, ako treba posolite i popaprite.
Fritaju možete obogatiti ako pri pečenju krumpira dodate malo pancete ili gljive rezane na listiće, a u jaje dodajte kockice sira ementalera, pa kada su jaja pečena sir se otopi i razvlači kao na pizzi.

Dobar tek želi vam Bisera Dvorničić!

Iz naše mreže
Preporučeno
video dana
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari