Namazi – kome se kuha kad je ovako toplo

Namazi
Iznenadni gosti, gledanje utakmice uz pivo ili jednostavno osjećate rupu u stomaku. Baš je vrijeme za nešto namazati na kruh, kreker, prešanu rižu …
Namaz od tune
Svi imamo konzervu tune u pričuvi za nešto iznenadno pa da je sada iskoristimo.
Iscijedite ulje iz tune (ulje nemojte baciti, koristite ga za salatu) pa tunu izradite vilicom da dobijete pastu. E sada po vlastitom ukusu dodajite ono što imate i što vam se sviđa – par kapi limuna za svježinu, malo fino kosanog peršina fino nariban kiseli krastavac, slanu ribicu, senf, tvrdo kuhani žutanjak, a za bolju mazivost majonezu ili Zdenka sir Za one koji ne obožavaju ribu dodajte jetrenu paštetu. U ovaj namaz možete staviti i češnjak, ali oprez da ne preuzme dominaciju.

Namaz od patlidžana
Ako vam je ostalo patlidžana pečenog na gril tavi razradite ga vilicom sa Philadelphia sirom ili ABC sirom. Dobro bi došli tostirani pinoli ili orasi, posolite i popaprite.

Pašteta od gljiva
Na malo putra specite sitno kosanu kapulu pa dodajte na jako fine kockice narezane gljive i (ako imate) malo prošeka. Dinstajte dok se ne ishlapi sva tekućina. Dodajte sol, papar, peršin, timijan. U ohlađeno dodajte mazivi sir ili mascarpone.

Namaz od bijelog graha
Grah svijetle boje (bijeli, žuti) iz konzerve ocijediti od tekućine dodat pola male kapule i maslinovog ulja pa sve izmiksajte štapnim mikserom.Tome dodati sitno rezane crne masline i posoliti,a ako volite pikantno dodajte čili u prahu.
Ako ovom namazu dodate ulja od tartufa možete „neprijatelja“ prevariti i servirati „tartufatu“ .

Topli sendviči od mortadele
Ovo je supeeeeer uz pivu i možete ih pripremiti prije, staviti u pećnicu pa pećnicu upaliti kada vam dođu gosti.
Oko 100 gr mortadele narežite na sitne kockice pa istu količinu sira gaude naribajte. Dodajte 1 kiselo vrhnje i 1 jaje. Sve dobro promiješajte, posolite (imajte na umu da je mortadela slana) i popaprite.
Fete kruha (može i starog) mažite smjesom u debljem sloju, ali ne do ruba kruha jer će se smjesa malo razliti pa će kapati po pećnici. Zapecite dok se sir ne rastopi a kruh postane hrskav (i sve miriše po mortadeli).

Kruhčić
Mljeveno mesom pripremite kao pljeskavicu. Dodajte sitno narezane janjeće maramice (ja je uvijek imam u zamrzivaču) ili bijeli dio pancete- speštan. Kruh veoma malo nauljite ( možete u ulje zgnječiti jedan češnjak radi arome) tanko mažite smjesom za pljeskavicu i meso pokapajte uljem. Kruh donjim dijelom zapecite na gril tavi, zatim okrenite stranu s mesom dok se meso ne poprimi lijepu boju i bude pečeno. Po vrhu možete staviti malo kapule, fetu pomidora ili nekog drugog povrća, ali i bez ičega je odlično za međuobrok te s malo mesa možete nahraniti puno osoba.

Dobar tek želi vam Bisera!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari