Bisera kuha za Riječan.IN – Gospodin Krumpir

Bisera Dvorničić

Prošlogodišnja natjecateljica popularnog televizijskog showa »3, 2, 1 – kuhaj«, Riječanka Bisera Dvorničić jednom tjedno za portal rijecan.in priprema nešto ukusno…

Gospodin krumpir

Bijeli, žuti,crveni ili ljubičasti – skroman izvana, iznutra bogat. Jedna je od najzdravijih namirnica pa ga s razlogom zovem Gospodin Krumpir. Nisko kalorična a veoma nutritivna gomoljica s puno minerala i vitamina C . Ako niste znali sirovi krumpir sadrži više C vitamina od limuna, a 3 puta manje kalorija od kruha. Porcija kuhanog krumpira će vas zasititi uz minimalnu količinu kalorija, pa vas molim da ne krivite krumpir za višak kilograma već način pripreme i sve one fine stvari s kojim ga obogaćujemo.
Krumpir može biti nezdrav ili čak opasan po zdravlje ako ima klica i ako je zelene boje. Zato krumpir držite na tamnom mjestu da ne pozeleni, a ako se to i dogodi zelene dijelove potpuno odstranite kao i klice.
Krumpir se slaže s povrćem, mesom, ribom, a sirov nariban s jabukom i malo meda čisti organizam. Lisnatom povrću, mahunarkama i kupušnjačama daje masu, ublažuje intenzivne arome i poboljšava probavljivost. Krumpir kao prilog uvijek dobrodošao lešo, pire, pomfrit, pečeni, složenac. Hvala Indijancima što su ga čuvali da bi ostatak svijeta mogao uživati u tako zdravom i ukusnom povrću.

Pire od krumpira
Pire je skuhan krumpir u slanoj vodi a potom zgnječen uz dodatak mlijeka i putra. Kuhani krumpir nemojte miksati jer ćete umjesto pirea dobiti ljepilo.
Osnovnom pireu možete promijeniti okus ako dodate:
– kockice pržene pancete
– poriluk narezan na kolute i popržen na malo ulja, podlijte mlijekom pa to dodajte pireu
– izvrsno uz ribu ako pireu dodate malo češnjaka, mljevene bademe,malo maslinovog ulja i malo octa od bijelog vina.
– pireu dodajte pečenu bundevu, mljevene bademe i muškatni oraščić
– uz lešo meso pireu dodajte žlicu vrhnja i ribanog hrena
– naribajte jabuku pa je dinstajte na malo putra uz prstohvat šećera.
kada su jabuke dinstane dodajte malo kiselog vrhnja pa servirajte uz pire.

Sarmice od pire krumpira
Pire krumpir u kupićima stavljajte na listove kelja prokuhanog u slanoj vodi i motajte u male sarmice. To možete učiniti s listovima blitve i špinata. Sarmice prelijte uljem od pečenja i lagano zapecite u pećnici. Osim ulja od pečenja sarmice možete preliti komadićima zapečene dimljene slanine ili pak kiselim vrhnjem.
Krem juha od krumpira
Krumpir rezan na što tanje listiće, posolite i zajedno s veoma fino nasjeckanom kapulom zažutite na maslacu. Dodajte tomu temeljac od mesa ili od kocke, te poklopljeno kuhajte oko 30 min. Kada je krumpir raskuhan dodajte mlijeka, muškatnog oraščića i papra. Ukrasite žlicom kiselog vrhnja s vlascem ili prepečenim listićima gljiva, kockicama prepržene pancete, listićima parmezana,
a ako se radi o ribljem meniju možete dodati trakice dimljenog lososa . Ako želite poljepšati boju, juhi dodajte šafran u prahu.

Fritaja od krumpira
Krumpir ( 1 srednji po osobi) režite na kockice velike oko 1 cm, posolite dodajte 1 dcl vode i dinstajte na malo ulja. Kada se tekućina ispari a kockice se poprže i požute sa svih strana (probajte ih probost čačkalicom da vidite ako je krumpir mekan) zalijte jajima (2 jaja po osobi) s malo mlijeka, ako treba posolite i popaprite.
Fritaju možete obogatiti ako pri pečenju krumpira dodate malo pancete ili gljive rezane na listiće, a u jaje dodajte kockice sira ementalera, pa kada su jaja pečena sir se otopi i razvlači kao na pizzi.

Dobar tek želi vam Bisera Dvorničić!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari