Bisera kuha za Rijecan.in – Lisnate salate

Riječanka - Bisera Dvorničić

Vi kojima je kuhača nepoznati alat zadivite bolje polovice…
LISNATE SALATE U BEZBROJ KOMBINACIJA
Lisnate salate rastu pri zemlji pa mogu biti onečišćene vidljivim i nevidljivim organizmima. Zato je neophodno dobro ih oprati pod mlazom tekuće vode u više navrata.
Salate su prilog glavnom jelu i najčešće jedini dio obroka koji se konzumira u sirovom stanju te su zbog toga bogate vitaminima i mineralima. Dodatkom raznih namirnica možemo ih oplemeniti i servirati i kao predjelo.
Lagana, nekaloričan i usputna namirnica može postati zanimljivo ,raznovrsno i ukusno jelo pa u dijetama možete zamijeniti jedan dnevni obrok salatom. Ovdje vas želim podsjetiti na neke koje ste možda zaboravili, a vi kreirajte svoju omiljenu salatu.

Najčešće se susrećemo s kristalom, putericom,endivijom,cikorijom,radičem i rigom.
Da biste upotpunili i promijenili okus salati igrajte se uljima, octevima, dresinzima, sosovima te dodacima od mesa, ribe , povrća i voća.

Ulje – Ulja neutralnog okusa sojino, kukuruzno, suncokretovo, kikirikijevo koristimo uglavnom za prženje i pečenje a manje za salate.
Ako u ulje dodate peperončini dobit čete pikantno ulje.
Ako dodate grančicu ružmarina dobit čete ulje idealno za roštilj.
Ako dodate majčinu dušicu dobit čete ulje idealno za krumpirasto povrće.
Ulja koje koristimo „ na hladno“ su najčešće maslinovo, sezamovo, bučino (bučino ulje se koristi u veoma malim količinama jer je jakog okusa).
Orašasta ulja (bademovo, orahovo..) su brzo pokvarljiva, a prilično skupa pa ih upotrebite što prije.

Ocat – Vinski, jabučni, rižin (rižin ocat je veoma jak) u koji možete staviti lovorov list, grančicu ružmarina, timijan, maline, češnjak, koricu limuna ili neki drugi začin
Nemojte zaboraviti da sok od limuna može zamijeniti ocat, a tu je i balzamički ocat slatkaste arome kojemu možete dodati sirup od naranče ili ribizla pa će dobiti slatko-voćnu notu.

 

Preljevi na bazi – Jogurta, majoneze, senfa, hrena, soja sosa.

Jogurt – Jogurtu dodajte sol, maslinovog ulja i žličicu senfa, ako želite kremastiji umak umjesto jogurta upotrebite vrhnje za kuhanje.

Borovnice – usitnite pa dodajte sir mascarpone i malo vrhnja za kuhanje

Balzamični ocat – dodajte panceti prženoj na maslinovom ulju. Sve neka lagano vrije pola minute da jačina octa ispari. Još toplo prelijte preko tvrđe salate, rige ili mladog špinata.

Majoneza – majonezi možete dodati senf, isjeckan češnjak, peperončino, kapare ili masline nasjeckane,kapulu, konjak, kisele krastavce, mljevene orahe,hren, estragon, korica limuna i naranče, kečap….Sami stvorite svoj dresing.

Kocku od goveđe juhe – otopite u veoma malo tople vode, dodajte ocat, ulje i malo senfa te ako je potrebno malo soli.

Ako želite lagano predjelo, a da lisnate salate obogatite bjelančevinama i mineralima dodajte sireve, meso, ribu, jaja, gljive, morske plodove.

Meso – piletina, puretina, teletina – kuhana, panirana ili pečena rezana na kockice ili rezance, govedina i junetina lešo – rezana na komadiće, kockice šunke ili mortadele,
Riba i plodovi mora– tuna iz konzerve, slane ribice, dimljeni losos, kozice, komadići ribe bez kostiju, meso rakova, meso školjki.
Sirevi – mozzarella, feta, gorgonzola.
Ostalo – kuhana jaja, masline , gljive,salame, kockice omleta, prepečeni tost,
prepržena panceta , palenta (koja vam je ostala)rezana na kockice .
Da salatu obogatite vitaminima i bojama dodajte povrće, voće i žitarice

Povrće – krumpir kuhani ili pečeni, kukuruz (iz konzerve), paprika ,kapula,grah, artičoke, gljive, pomidor, patlidžan( s roštilja), kapula.
Voće – naranča, grejp, orasi, pinoli, jabuka, ananas, breskva, kiwi, avokado, nar, bobe grožđa prepolovljene, čips od kruške, maline.
Žitarice – sjemenke sezama i suncokreta- malo prepržene, sojine klice.

Nastavlja se…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari