BUDUĆNOST PRIJEVOZA

Biste li ga kupili? Ovaj električni mališan stoji svega 30-ak tisuća kuna

Foto: Carscoops

Povoljno električno vozilo (EV), koje se prodaje u Kini za 4.500 američkih dolara, u prodaji je nadmašilo Tesline otmjenije automobile.

Kompaktni auto pokazao se velikim hitom za vodećeg kineskog proizvođača automobila SAIC Motor, prenose Vijesti.hr

Hong Guang Mini EV izrađuje se u sklopu zajedničkog ulaganja s američkim automobilskim divom General Motors (GM), piše BBC.

Prošli mjesec prodaja električnog automobila u Kini bila je približno dvostruko veća od prodaje Tesle. Ne čudi, s obzirom na cijenu Tesli.

Iako je Hong Guang Mini koji košta 4.500 dolara najpopularniji model, postoji nadograđena verzija s klima uređajem za nešto više od 5.000 dolara. Automobili se prodaju pod krilaticom “vozilo za putovanje na posao”.

Stručnjaci kažu da, iako očito zaostaje za Teslom što se tiče baterije, dometa i performansi, praktičnost i niska cijena učinili su ovaj automobil jednim od najprodavanijih kineskih vozila s “novom energijom”.

U prodaju je krenuo prošle godine. Osnovni model postiže najveću brzinu od 100 kilometara na sat i u njega mogu stati četiri osobe. Jedva.

“Kineska vlada ozbiljno se bavi smanjenjem onečišćenja i postaje globalni vođa u usvajanju i promicanju inovacija električnih vozila”, rekao je za BBC Shaun Rein, direktor kompanije za istraživanje tržišta China Market Research Group.

Kako bi promovirala EV, kineska vlada nudi besplatnu registraciju automobila. U mnogim gradovima mogu proći mjeseci, ako ne i godine dok se registarska pločica za benzinski motor dobije kroz različite dražbene sustave.

Hong Guang Mini EV zabilježio je prodaju od 112.000 primjeraka u drugoj polovini 2020. godine, što je drugo mjesto iza Teslinog modela 3 koji se proizvodi u tvornici u Šangaju.

No, već u siječnju ove godine prodaja Hong Guang Minija nadmašila je Teslu gotovo dva-na-jedan. Sada se vjeruje da je to drugi najprodavaniji električni model u svijetu iza Teslinog modela 3.

Model 3 se u Kini prodaje za oko 39.000 američkih dolara uzimajući u obzir sniženu cijenu zbog lokalne proizvodnje.

Hong Guang Mini EV mogao bi se prodavati i izvan Kine, jer je Wuling rekao da planira izvoziti EV u inozemstvo.

“Kina ima puno proizvođača malih i jeftinih električnih vozila, međutim većina njih su proizvodi niske kvalitete i niske brzine koji ne privlače široko tržište”, rekao je Sam Fiorani iz Auto Forecast Solutions.

U medijima se spekulira da se kineski proizvođač povezao s latvijskim proizvođačem koji će potencijalno prodavati verziju automobila u Europi. Međutim, cijena će vjerojatno biti dvostruko veća zbog europskih strogih propisa o zaštiti okoliša.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari