VRAĆANJE ORGANIZMA U RAVNOTEŽU

Dostupna i u Rijeci! Genetska analiza crijevnog mikrobiona otkriva uzroke raširenih zdravstvenih problema

Ako patite od autoimunih poremećaja, depresije, problema s probavom i kožom, analiza crijevnog mikrobioma može vam pomoći pronaći uzroke i vratiti organizam u ravnotežu

Crijevni mikrobiom je zajednički naziv za sve mikroorganizme koji žive u našem probavnom sustavu i iznimno je važan za naše zdravlje jer utječe na gotovo sve dijelove našeg organizma: imunološki sustav, probavu, apsorpciju hranjivih tvari, na kožu pa čak i na naše raspoloženje. Sastoji se od bakterija, virusa i gljivica i teži oko dva kilograma. Neadekvatan način prehrane, štetan utjecaj okoliša i neki lijekovi poput antibiotika mogu poremetiti ravnotežu u crijevima, a to može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Mikrobiom je poput otiska prsta – jedinstven

Mikrobiom je jedna od stvari po kojoj je svatko od nas jedinstven i, baš kao i kod otiska prsta, ne postoje dvije osobe s istim mikrobiomom. To objašnjava činjenicu da sasvim različito probavljamo i podnosimo različite namirnice i različito reagiramo na okolinu. Neravnoteža mikrobioma može se povezati s danas vrlo čestim zdravstvenim problemima kao što su alergije, dijabetes, autoimune bolesti, pretilost, kožne bolesti, anksioznost i depresija.

Budući da naše mentalno i fizičko zdravlje dolazi iz zdravih crijeva koja nastanjuje povoljan i snažan mikrobiom, briga o mikrobiomu trebala bi biti osnova svakodnevne self-care rutine. Ako svoj mikrobiom želimo osnažiti trebamo se okrenuti prehrani s puno vlakana iz povrća, voća i žitarica, kao i fermentiranim namirnicama poput ukiseljenog povrća te kefira i jogurta od nepasteriziranog mlijeka. Pritom je važno osigurati dovoljno odmora za um i tijelo, uz što manje stresa, kao i smanjiti upotrebu antibiotika.

Zdravlje crijevnog mikrobioma

Iako su ispravni i mnogima korisni, svi su ovi savjeti ipak namijenjeni zdravim pojedincima i usto vrlo općeniti. Budući da smo svi različiti, samo se testiranjem može utvrditi kakav crijevni mikrobiom svatko od nas ima te što svatko od nas može poduzeti kako bi svoj jedinstveni mikrobiom ciljano osnažio. To je pogotovo važno onda kada imamo zdravstvene probleme kao što su slab imunitet, problemi s probavom, alergije, autoimune bolesti, pretilost, kožne bolesti, anksioznost i depresija.

Ako vas muče neki od ovih zdravstvenih problema, analiza crijevnog mikrobioma u Poliklinici Analiza može vam pomoći istražiti njihove uzroke i uvesti personalizirane promjene životnog stila i prehrane kako biste pridonijeli zdravlju crijevnog mikrobioma kao i cijelog organizma.

“Analiza crijevnog mikrobioma omogućuje najdetaljnije izvješće o zdravstvenom stanju pacijenta i interpretaciju rezultata kroz lako razumljive personalizirane preporuke. Mikrobiom ne bi trebao biti izvor zdravstvenih problema već oaza zdravlja i energije za organizam pa preporučujem ovo testiranje svima sa zdravstvenim problemima čiji izvor može biti u crijevima”, rekao je Marin Bosotina, osnivač i ravnatelj Poliklinike Analiza.

Nalaz analize crijevnog mikrobioma sadržava detaljan izvještaj o mikrobiomnom sastavu, zatim o prehrani uključujući enterotip obrade hrane i metaboliziranje nutrijenata, o zdravlju što uključuje propusnost crijeva i sindrom iritabilnog crijeva, utjecaj crijevnog mikrobioma na zdravlje srca, mozga, kože kao i individualne preporuke nužne za optimiziranje crijevnog mikrobioma i opću dobrobit.

Lider laboratorijske dijagnostike

Poliklinika Analiza osnovana je 2001. godine kao dijagnostički zdravstveni centar specijaliziran za laboratorijske usluge. Sveobuhvatnost testiranja, inovativne usluge, uključivanje liječnika specijalista nakon obavljene laboratorijske dijagnostike, poslovne jedinice diljem Hrvatske, baš kao i dugogodišnja tradicija pružanja visokokvalitetnih usluga, izdvajaju Polikliniku Analiza kao jednog od lidera u segmentu privatnog zdravstva. Više informacija pronađite na službenim stranicama www.poliklinika-analiza.hr ili zatražite slanjem e-maila na adresu info@mcanaliza.org i telefonski na broj 051/309-309.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari