1600 EURA MJESEČNO

EVO POSLA IZ SNOVA! Akademija likovnih umjetnosti dijeli stipendije za – besposličarenje?

Cilj ovog projekta je da se svi zapitamo što se to zapravo događa kada nešto ne učinimo

Uobičajeno je da su dobitnici stipendija oni koji su uložili najviše truda, oni najvrjedniji i s najvećim postignućima. To, ipak, nije slučaj s Akademijom likovnih umjetnosti u Hamburgu koja je odlučila raspisati natječaj za dodjelu stipendija za koju natjecatelji ne moraju učiniti baš ništa, prenosi DW.

Svi mogu sudjelovati

Riječ je o umjetničkom projektu Friedricha von Borriesa, arhitekta, kustosa, teoretičara dizajna i pisca, koji je obećao po 1600 eura mjesečno za troje kandidata koji se pokažu najboljima na natječaju.

Naime, prijavljeni moraju pred žirijem iznijeti što (više) ne žele raditi i koliko dugo to planiraju činit. Prijaviti se mogu svi, neovisno o tome bave li se umjetnošću ili ne.

“To bi mogao biti radijski voditelj koji odluči da pet minuta neće ništa reći uživo u programu. Ili netko tko mjesec dana ne želi više proizvoditi plastični otpad”, rekao je von Borries za DW.

Cilj ovog projekta je, kako kaže sam Borries, da se svi zapitamo što se to zapravo događa kada nešto ne učinimo, s naglaskom na poticanje društvenih promjena.

“Za ekološko-socijalnu transformaciju potrebna nam je kulturološka promjena i zato moramo promijeniti svoje ponašanje. To može uspjeti samo ako kada se, umjesto propovijedanja odricanja, istaknu pozitivne perspektive”, smatra von Borries.

Imamo krive vrijednosti

Fokus ovog projekta, takozvanu “besposljedičnost”, autor definira kao napuštanje razmišljanja da se sve vrijednosti neke osobe mjere samo prema njezinom uspjehu. Treba prestati neprestano težiti za nečim boljim, bržim i daljim. Napomenuo je i da se društveni status i dalje mjeri u veličini, brzini ili cijeni nečega što posjedujemo.

“To je pogrešan sustav vrijednosti ako želimo živjeti u društvu koje koristi manje energije, koje troši manje resursa”.

“Zar ne bi bilo ljepše kada bi se društveni ugled stjecao tako da se kaže: ‘imam vremena za sanjarenje, vremena za odlazak s djecom na plivanje, susrete s prijateljima, besposličarenje, vremena da jednostavno ne radim ništa'”, priupitao je von Borries koji želi potaknuti svojevrsnu društvenu raspravu o vrijednostima koje imamo u suvremenom društvu.

Napomenuo je i da je kritiku na ovu neobičnu ideju za sad čuo samo od Saveza poreznih obveznika koji je želio znati tko to financira. “Težnja za uspjehom ne prestaje kod nikoga, čak ni kod onoga tko je financijski neovisan”, izjavio je von Borries.

Najbolje ideje u ovom zanimljivom natječaju bit će predstavljene 15. rujna na izložbi “Škola besposljedičnosti” u Hamburškom muzeju za umjetnost i industriju.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari