POUZDAN VODIČ ZA ŽIVOT UZ MORE

FINA, FINA KNJIGA! Darujemo vam dvije “Nonine otočne kuharice” Marte Fazlić u izdanju naklade Val

Ova čudesna 300-stranična knjiga, u jednom je praktična kuharica, agro savjetnik, kvarnerski etno podsjetnik i vrtni priručnik te potpuno novi tip gastro izdanja

Marta Fazlić je spisateljica, novinarka, sociologinja, kuharica, vrtlarica, malološinjanka, ravnateljica Radija, ali prije svega otočanka, autorica nove Nonine otočne kuharice.

Ova čudesna 300-stranična knjiga, u jednom je praktična kuharica, agro savjetnik, kvarnerski etno podsjetnik i vrtni priručnik te potpuno novi tip gastro izdanja. 

Marti Fazlić ovo je treće izdanje Nonine otočne kuharice, koje se znatno razlikuje od drugog, objavljenog prije 16 godina.

Novo izdanje ima čak i prazne stranice. Čemu služe?

“Za vas, vašu želju i kreativnost, poručuje autorica. Želim da vam recepti budu nadahnuće, da budete kreatori jela. Jer nerijetko nemamo sve namirnice koje se navode pa malo i improviziramo. Poseban je osjećaj kad ste zadovoljni kuhanjem pa zapišete što ste još svojeg dodali.”   

Nonina otočna kuharica je sve samo ne knjiga recepata; knjiga koja angažira sva osjetila, pokreće i angažira. To je kuharica nove generacije, s dodanom vrijednosti, praktični savjetnik za život na otoku, uz more, s vrtom ili bez njega…

Zašto nova kuharica?

Pitala sam se dugo ima li smisla danas, kad je sve na internetu, pisati knjigu, piše u novoj knjizi Marta Fazlić.

Našla sam ipak nekoliko svojih razloga, a nadam se da su i opravdani: 

Knjigu možemo slučajno zaliti pri kuhanju, a računalo ili mobitel ne. Knjiga nudi i mogućnost da u nju uz recept zapišemo je li bilo dobro i što bismo mijenjali kod sljedećeg kuhanja, naš dojam i naš gušt. Knjigu možemo rukom prenijeti iz jedne generacije drugoj. Knjiga se sjeća jela koja smo kuhali djeci dok su bila mala dok su rasla i ona koja smo im slali kad su krenuli na studij. 

Knjiga priča kroz opipljive stranice – sakuplja tragove brašna, šećera i masnog, trag truda za božićne kolače ili nebrojene rođendane i večere sa prijateljima. Uostalom, knjiga je dio kuhinjskog namještaja, ako ništa drugo na nekoliko kuharica možemo držati i vazu s cvijećem.

Knjiga u papirnatom izdanju je i u inat svemu jer se danas sve manje knjiga čita. U erupciji digitalnih izdanja, ja se borim za knjigu na papiru jer u tom trenu dok ju listam i čitam recept sve službe internetskih mreža mogu prekinuti liniju – knjiga ne ovisi o internetu.

Želja mi je kroz ovu knjigu afirmirati domaća jela spravljena od naših plodova zemlje i mora. Vratiti iskonske okuse jelima.

Kako nam pak život na planeti Zemlji postaje sve kompliciraniji tako sam odlučila podijeliti s vama i iskustva u obrađivanju malog vrta. Onaj tko ima malo vrta pronaći će tako niz savjeta kako da uzgoji biljke korisne za sebe i svoju obitelj, zaključuje autorica.

Putokaz za nacionalnu kulinarsku scenu  

Martina knjiga podijeljena je u poglavlja: Predjela, Predjela za preživljavanje, Namazi, Kruh, Mineštre, Glavna mesna jela, Glavna morska jela, Za mlade ol po modernu, Contorni, prilozi, salate i Slatko. Tu je i poglavlje o vrtu, po mjesecima. 

Knjiga ima čak četiri recenzenta, od koji svaki obrađuje vrijednost knjige s gastronomskog, ekološkog, etnološkog ili agronomskog gledišta, a pogovor knjizi napisao je čuveni gastrokritičar Radovan Marčić, koji zaključuje: 

“Čast svim Michelinima kojima su ovjenčani domaći restorani, čast svim fine dining nastojanjima, no oni nikako, osim u marketingu, ne pridonose domaćoj gastronomskoj sceni. Jedino je ugledanje u tradiciju, vraćanje na restoranske tanjure hrvatskog kuharskog naslijeđa i njegova interpretacija na suvremeniji način, prvenstveno u tehnološkom smislu, ispravna strategija razvoja nacionalne kulinarske scene. Upravo je Martino kužinavanje i ova knjiga jako, jako vrijedan putokaz ovakvom poimanju gastronomije za koji se svi trebamo boriti.”   

Novu kuharicu objavljuje Naklada Val, a sve dosadašnje njihove kuharice su bile hitovi.

Pretprodaja Nonine otočne kuharice traje na webshopu www.naklada-val.hr a iznimno povoljna pretprodajna cijena vrijedi do izlaska knjiga iz tiska sredinom travnja 2022. 

A SADA…. Riportal u suradnji s Nakladom Val dvama čitateljima dijeli  knjigu “Nonina otočna kuharica”!

Sve što trebate učiniti je na facebook profilu Riportala ‘lajkati’ i podijeliti/’šerati’ ovu objavu a u komentarima ove facebook objave označiti/’tagirati’ prijatelje koji vole ili fino pojesti ili kuhati.

Imena dvaju dobitnika ove lijepe knjige objavit ćemo ovdje i u komentaru facebook objave u subotu 2. travnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari