BAKRANI U LIČU: Nastavljena lijepa tradicija prijateljevanja udruga iz Liča i Bakra

Foto: Pero Lovrović

Kulturno umjetnička udruga Sklad iz Bakra posjetila je prijatelje iz Etnografske udruge Lič, o kojima kažu: “Članovi Etnografske udruge Lič daju primjer kako entuzijasti mogu doprinijeti razvoju i promociji svoga mjesta čuvajući povijesnu ostavštinu!”

DSC_0124

Kulturno umjetnička udruga Sklad iz Bakar posjetila je prijatelje iz Etnografske udruge Lič. Tako je obnovljena dugogodišnja suradnja dviju udruga koja je započela još dok je Sklad djelovao kao ženska klapa: domaćini su se prisjetili zajedničkog druženja 2005. na manifestaciji ‘Kaj, ča, što’, a prisjetili su nas i da je na Jurjevu 23. travnja 1779. Bakar dobio status kraljevskog grada – carica mu je dodijelila grb, autonomiju i crkveni patronat, a osnovana je i 4-godišnja škola!

DSC_0033

Članovi Etnografske udruge Lič daju primjer kako entuzijasti mogu doprinijeti razvoju i promociji svoga mjesta čuvajući povijesnu ostavštinu. Zato smo svi posjetili Kulturno-povijesna zbirku Lič gdje nam je predsjednik udruge Dražen Starčević s puno ljubavi detaljno ispričao povijest Liča – govorio je o nastanku mjesta, doseljavanju, povijesti prezimena, djelatnosti i razvoju do najnovijeg doba.

lič bakar2

Predstavio je i Kulturno-povijesna zbirku koja je osnovana prigodom obilježavanja 150 godina školstva u Liču, kad su braća Nenad i Dražen Starčević pokrenuli njeno osnivanje. Malo tko je tada očekivao da će se, iz početnog prikupljanja prvog postava predmeta, zbirka razviti u jedinstveni etnografski muzej u općini Fužine i jedan od rijetkih u Gorskom kotaru.

DSC_0063

Kulturno-povijesna zbirka Lič je, naime, već 1995. godine postala evidentiran spomenik kulture, kojom su prigodom u popis izložaka zabilježena 63 različita predmeta. Tijekom godina prikupljani su novi i novi zanimljivi predmeti iz prošlosti, a mnogi su građani s područja cijele općine pa i ljudi koji ovamo povremeno navraćaju počeli samoinicijativno poklanjati stare vrijedne predmete.

Zbirka se sastoji od četiri djela: prostora u kojem su izloženi uporabni predmeti i alati iz Liča i okolice, arhivske sobe, povijesne sobe te sobe u kojima se nalaze izlošci koje je donirala obitelj fizičara dr. Guya Paića.

Članovi KUU Sklad su zahvalili domaćinima malim paketom ‘bakarskih delicija’ – bakarskim baškotima i bakarskom vodicom.

lič bakar 4

Na prigodnoj svečanosti predstavili su se Područna škola Lič s prekrasnim dječjim igrokazima i plesom, tamburaši Etnografske udruge Lič, Zbor odgajateljica Duga iz Rijeke, ženski zbor Vrelo iz Fužina te Mješoviti zbor Sklad iz Bakra. U sat i pol zanimljivog i dinamičnog programa izmjenjivale su se glazbene točke i dječji igrokazi, nakon čega je uslijedilo druženje svih sudionika i gostiju uz pjesmu zborova i svirku tamburaša.

DSC_0108

Gosti iz Bakra organizatorima su uputili zahvalu i veliku pohvalu, a prekrasno druženje završeno je dogovorom o daljnjoj suradnji dviju udruga.

Dunja Vladislović
Foto: Pero Lovrović Pjer

Posjet skloništu za napuštene pse

Gosti iz Bakra posjetili su i sklonište za napuštene pse u Liču o kojem je govorila Nataša Blažević Starčević, tajnica Etnografske udruge Lič. Gosti iz Bakra darovali su skloništu nekoliko vreća hrane za pse te paket konzervi nabavljene pomoću dobrovoljnih priloga članova te donacija.

Posjet svetištu Majke Božje Snježne u Ličkom polju

Planirani izlet u prirodu je izostao zbog lošeg vremena, ali nikako se nije mogao zaobići posjet svetištu Majke Božje Snježne u Ličkom polju. Svetište ima povijest koja datira iz 1733. godine kada su prema predaji Ličani krenuli u obnovu ruševne crkve svetog Ivana Krstitelja, ali im se crkva stalno rušila da bi 5. kolovoza pao snijeg. Napravila se kapelica od snijega, a u njoj se ukazala Majka Božja. Zato se umjesto prvobitne zamisli izgradila kapela posvećena Gospi Snježnoj.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari