SVA LICA PRAPUTNJAKA

Ovaj vikend ne propustite zanimljivu šetnju vinogradima i uz Bakarsku vodicu otkrijte sva lica Praputnjaka

Photo Jelena Holenko

Ove subote u bakarskom zaleđu zainteresiranim posjetiteljima biti će ispričana priča o suhozidnim vinogradima Takala na samom moru te brojne povijesne zanimljivosti iz prošlosti Praputnjaka.

Suhozidni vinogradi Takala i pjenušac Bakarska vodica dva su zaštitna znaka Bakarskog kraja koja predstavljaju pravi poduzetnički poduhvat lokalnog stanovništva prošlih vremena. Zahvaljujući tim resursima Praputnjarci su razvili snažnu i školovanu zajednicu koja je, iako veličinom malog naselja, svojim tendencijama dosegla razinu grada.

O Praputnjaku su pisali brojni stručnjaci o čemu najbolje svjedoči doktorska disertacija Praputnjarca Antona Zakarije, obranjena na pariškom Sveučilištu Sorbonne, koji je ovoj temi posvetio 50 godina svog života.

Očuvanje baštine snažno je prisutno u Praputnjaku pa ni ne čudi kako je bogato povijesno nasljeđe sigurno od zaborava u brižnim rukama brojnih udruga. Ovoga puta to će nasljeđe u zanimljivu interpretacijsku šetnju pretočiti Marija Rađa i Ivona Miloš iz udruge “Praputnjak – kulturni krajolik” te Tajana Frančišković i Jadranka Ajvaz koje su, uz članstvo u toj udruzi, izrazito aktivne u još jednoj pod nazivom “Težaki i težakinje z Praputnjaka”.

Udruga Praputnjak – kulturni krajolik nastoji očuvati bogatstvo kulturne baštine i kulturnog krajolika Praputnjaka stvarajući što čvršće veze između mještana i njihove neposredne okoline. Misija Udruge je stvoriti u Praputnjaku primjer održive zajednice, kao što je i nekada bila kad se temeljila na pojedinačnom doprinosu svih stanovnika Praputnjaka.

Tajana Frančišković, Marija Rađa, Ivona Miloš i Jadranka Ajvaz pripremile su slikovitu, dinamičnu i zanimljivu šetnju kroz prošlost Praputnjaka u kojoj će ukazati na sve njegove potencijale i dočarati sva njegova lica. Otkrijte stoga sva lica Praputnjaka u društvu brižnih čuvarica njegove baštine u subota, 4. srpnja u 19 sati. Okupljanje je uz lokvu u Dolčini, dolazak od strane ceste Meja−Bakar, a u slučaju da zalutate slobodno kontaktirajte organizatora na 095/818 9627. I ne zaboravite odgovarajuću obuću.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari