(FOTO, VIDEO) KOJI JE VAŠ NAČIN? Pečeni maruni odlično su nam uspjeli, evo kako smo to učinili

K vragu i posao! Za promjenu, mi u Riječaninu uhvatili smo se pečenja maruna. Ispali su nam – mljac mljac!

Riječanke, Riječani i vaš Riječanin zaslužili su pauzui, barem u večernjim satima. A kud ćeš ljepšeg odmora od ugodne jesenje večeri na otvorenom, uz vatricu i marune na njoj.

Kesteni pečeni na otvorenoj vatri dočaravaju duh jeseni. Ispali su nam odlično što možete vidjeti i na našim fotografijama i kratkom videu.

Voljeli bi čuti vaše trikove oko pripreme maruna, budite ljubazni i napišite ih u komentarima!

Evo i nekoliko trikova kako najbolje ispeći kestene/marune koje smo prikupili iz uglednih internetskih kuharica.

1. Obrišite kestenje, uzmite nazubljeni nož za kruh, zarežite kestene po sredini (po širini ploda) i stavite ih u hladnu vodu na pola sata. Uključite pećnicu na najvišu temperaturu pa kad se ugrijala u nju poredajte kestene, naravno s rezom prema gore. Stavite ih na rešetku najbližu gornjem grijaču i pecite 20-ak minuta.

Nakon što ih izvadite, prekrijte ih debelom krpom i ostavite još 15-ak minuta kako bi ih lakše gulili. Zdjelu stavite pred ukućane, pripremite neku društvenu igru ili nešto drugo što vas zabavlja i uživajte.

 

Kako ih odabrati?

Kao što znamo, sve počinje od vrhunske namirnice, a vrhunske ćete kestene pronaći jedino kad im je sezona – od ranog u listopada otprilike do kraja prosinca. Tražite zdrave, glatke kestene sa sjajnom smeđom površinom.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Najbolji su oni krupniji i mesnatiji, poznati nam maruni. Izbjegavajte naborane kestene i one s rupicama – to je znak da su kroz njih proputovali crvi. Svježi su kesteni teški i nema praznog prostora između ljuske i mesa.

Nož, kesten, rez

Najprije vrlo oštrim nožem ili čak skalpelom (što god odabrali, čuvajte prste) s donje deblje strane kestena napravite rez dubok 3 mm. Može biti u obliku križa ili veći, polukružan.

Priprema

Potom stavite kestene u pleh, poškropite ih vodom i pecite 30 do 40 minuta na 180°C. Gotovi su kad se raspuknu i kad se kuhinjom počne širiti nepogrešiv miris jeseni. Najbolje ih je degustirati u dobrom društvu!

Kesten

(ENG: chestnut LAT: Castanea sativa L. REG: marun, kostanj)

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kestenov plod je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Kesten je namirnica svojstvena mirisa i blagog slatkastog s visokim udjelom škroba.

Opis i podrijetlo

Plod je kestena crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije.

Drvo kestena bilo je poznato u Kini i Japanu davno prije nego što su ih rimske legije donijele u Europu. Pečeni kesteni prodavali su se na ulicama Rima u 16. st. kao što se prodaju i danas zimi u mnogim europskim gradovima.

Energetska i nutritivna vrijednost

Kod kupovine kestena obratite pozornost da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci i čuvajte ih na hladnom mjestu do 2 tjedna.Iako je plod kestena vrlo hranjiv, dosta se teško probavlja. U 100 g sirovog kestena nalazi se: 2 g masti, 8,1 g dijetalnih vlakana, 2 g proteina i 45 g ugljikohidrata.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Od minerala najzastupljeniji su natrij i kalij, a od vitamina vitamin C i B12.

Kesten je namirnica svojstvena mirisa i blagog slatkastog okusa sa širokom primjenom u kulinarstvu i konditorstvu. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C.

Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavni sastojak masno ulje, glavni sastavni dio kestena je škrob, kojeg u sirovu sjemenu ima oko 44 %. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje kruha i peciva. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih osoba i djece.

Kesten također sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamin A i C. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar, mangan. Budući da je bogat kalijem a siromašan natrijem, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti; 100 grama pečenog kestena sadrži 245 kcal.

Pečeni ili kuhani kesteni vrlo su omiljeno i ukusno jelo, osobito oni od velikih i oplemenjenih vrsta (maruni). Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu. Kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Uz ostale prednosti konzumiranja pitomog kestena poznato je osobito ljekovito djelovanje divljeg kestena; koji, za razliku od pitomog, nije jestiv zbog izrazito gorkog okusa. Sjeme divljeg kestena sadrži: 40-60 % škroba, 8-28 % sirovog saponina (escina), oko 9 % šećera, 8-10 % bjelančevina, 2,5-7 % masnog ulja, oko 2% tanina, flavonske, kumarinske derivate i druge sastojke.

Isto tako sadrži vitamine B1, C i K, te nešto mineralnih soli. Upotrebljava se za dobivanje škroba iz kojega se nakon hidrolizacije u šećer i fermentacije može dobiti alkohol ili mliječna kiselina. Saponin izoliran iz sjemena može se koristiti za pranje, njegu kose, i izradu drugih kozmetičkih preparata, pa i kao sastojak u aparatima za gašenje požara.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zbog svojih ljekovitih sastojaka (flavonidi, kumarini, saponozidi) koristi se u proizvodnji farmaceutskih preparata – prvenstveno za liječenje venoznih oboljenja, prije svega proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa i dr.

Ljekovitost

Čaj od lista kestena (Castaneae folium) u narodnoj se medicini upotrebljava kod liječenja hripavca, bronhitisa, astme i sličnih tegoba s dišnim organima.

Kora kestena (Castaneae cortex) i drvo (Castaneae lignum) bogati su taninom (sadrže više od 10 % tanina) pa se upotrebljavaju kao adstringensi.

Kupovanje i čuvanje

Kod kupovine kestena obratite pozornost da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema raznih ličinki. Kad ih stavite u ruku, težina im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih tresete.

Čuvajte ih na hladnom mjestu do 2 tjedna. Ukoliko se na nekim kestenima pojave rupice, kesten preberite i odbacite one s rupicama jer će vam inače propasti sav kesten.

Priprema jela s kestenom

Kesteni pečeni na otvorenoj vatri dočaravaju duh jeseni.

Oguljeni kesteni mogu se kuhati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku ili pak pirjati na maslacu za ukrašavanje jela. Pire od kestena može se dodati u juhu ili u umake koji se poslužuju uz divljač. Ujedno, kesten pire s dodatkom šećera i šlaga pretvara se u omiljenu zimsku slasticu.

Od kestena se dobiva i brašno koje se upotrijebljava kod pripreme kolača, osobito kod Talijana i Francuza.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views1 Views