(FOTO & VIDEO) Papa Franjo za 80. rođendan je dobio poseban poklon – naočale od masline izrađene u Prezidu kod Čabra

Dar je Papi uručio bračni par Viktor i Sanda Jeromel iz Prezida u općini Čabar koji su se u Gorski kotar prije trideset godina doselili iz Slovenije

Papa Franjo je ususret svom 80. rođendanu koji je za dva dana dobio neobičan, ali i izvoran dar iz Hrvatske – naočale s drvenim okvirom izrezbarenim iz grane 1600 godina stare masline s otoka Brijuni.

Dar je Papi uručio bračni par Viktor i Sanda Jeromel iz Prezida u općini Čabar koji su se u Gorski kotar prije trideset godina doselili iz Slovenije.

Oboje se već dugo bave izradom sportskih rekvizita, a Viktor je posebno vješt u radu s drvetom.

papa-naocale2

(Foto: Viktor Jeromel)

Ideju da napravi drvene naočale dobio je od prijatelja i do sada ih je u domaćoj radionici napravio nekoliko stotina komada.

“Cijelo sam vrijeme maštao kako bi bilo lijepo da napravim drvene naočale i za Svetog Oca, ali sam dugo tražio pravi materijal, što mi je na kraju i uspjelo. Na Brijunima su našli odlomljenu granu 1600 godina stare masline. U dogovoru s upravom Brijuna uspio sam dobiti mali komad i tako je počela ta priča”, kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju.

papa-naocale3

(Foto: Viktor Jeromel)

“Viktor je u te naočale uložio sve svoje znanje, ljubav i upornost. Takav je i inače, kad nešto započne, to mora završiti i tada zaboravi na sve oko sebe”, pohvalila ga je supruga.

Bračni par naočale je papi Franji osobno prodao u srijedu te mu čestitao na visokom jubileju.