BAJKOVITA ISTRA

Galerija | (FOTOGALERIJA) ČISTA UŽIVANCIJA! Pogledajte kako žive veseli magarci na jednom od poznatih istarskih rančeva!

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Magarci su nekoć bili gotovo jedina životinjska snaga na istarskom tlu, ali i na području Dalmacije i Hercegovine, a na našu žalost svi dostupni podaci  jasno govore kako ih je danas sve manje i manje…

Nadaleko je poznato kako je magarac jedna plemenita, poslušna, izdržljiva, no iznad svega pametna životinja koju je u prošlosti svatko koristio koliko god je mogao. Mnoge obitelji magarce su koristili ne samo u izvlačenju teškog tereta nego i kao zapregu, a ponegdje čak i kao pomoć u teškim poslovima poput oranja;  Magarac je doslovno svugdje i bez prestanka odrađivao svoj dio posla dok ga vlastito tijelo nije jednostavno izdalo.

Upravo na tim područjima gdje su nekoć bili jedina životinjska snaga, magaraca ima sve manje i manje. No, u susjednoj nam Istri još uvijek postoje obitelji u kojima je magarac tek simbol ustrajnosti i izdržljivosti, a prvenstveno veliko blago sretnog kućanstva.

Jedno takvo kućanstvo svakako je poznati istarski ranč Radin u Brtonigli, u kojemu veliki broj magaraca doslovno uživa u svakodnevnom životu koji su im priuštili vrijedni domaćini obitelji Radin.

A da ove prekrasne životinje zaista žive svoj san dokazuju i ove divne fotografije u nastavku članka! Uživajte!

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari