Bisera kuha za Riječan.IN – crvene pašte

Crvene pašte

Pašta je idealna hrana za ljeto, brza, jeftina i lagana. Ovaj put vam pišem o paštama na bazi pomidora i ne zaboravite da je bosiljak pomidoru brat blizanac s kojim se idealno slaže.

Prije svega morate znati napraviti dobar šugo od pomidora, a to možete na više načina koristeći svježe pomidore ili one već prerađene.
Pasata- obično je u staklenim flašama i guste ujednačene teksture.
Pumaro – u flašama ili konzervama – pomidor u komadićima
Pelati- obično u konzervi – čitavi pomidori bez kožice.
Konzerva- uglavnom se prodaje u tubi, koncentrat rajčice (koristi se u malim količinama)

Salsa – šugo od svježih pomidora
Pomidore one koji su više mesnati (duguljaste) režite na četvrtine. Dodajte sol, kapulu i par češnjaka (rezano na velike komade), bosiljak i ružmarin. Poklopite i pustite da se lagano kuha u svom soku. Kad se pomidori pretvore u kašu izvadite grančicu ružmarina i dobiveni šugo propasirajte. Dobiveni šugo ukuhajte da postane gust, ako je potrebno dodajte soli te malo šećera da neutralizirate kiselinu iz rajčice, a ako volite pikantno stavite peperončina. Ovakav šugo možete spremiti u teglice ili ga zamrznuti, a ako ćete ga odmah koristiti dodajte mu maslinovog ulja.
Salsa od prerađenih rajčica – pasata, pumaro, pelati
Ove gotove salse su jako dobre ali bezukusne pa ih obavezno morate doraditi i to onda kada vam trebaju i u količini koju trebate.
Na malo maslinova ulja popržite par češnjaka u cijelo (držite tavu nakrivljeno da češnjak pliva u ulju), a kad dobije svjetlo smeđu boju izvadite ga. Maknite s vatre pa na to aromatizirano ulje stavite pasatu (ako koristite pelate onda ih izmiksajte štapnim mikserom),dodajte kocku od juhe,malo soli , malo šećera, svježeg bosiljka, suhog origana. Pustite da se krčka par minuta i salsa je gotova.

Bolognese
– 1 kg mljevenog goveđeg vrata 2X mljevenog

Bolognese
Bolognese

– 3 kapule
– 2 male žlice soli
– 150 mil ulja (pola masla, pola obično)
– 6 režnja češnjaka
– 1 veća dimljena kobasica ( nije obavezna)
– kožica od dimljene pancete
– 1.4 l pire od rajčice (koji ste obradili)
– 1 mrkva naribana
– 4 lovorova lista
– 4 klinčića
– 1 grančica ružmarina
– ½ male žlice muškatnog oraščića
– 1 mala žlica origana
– goveđa kocka
– 200 mil crnog vina
– 30 g putra
– peršin
– 1 velika žlice brašna

Na ulju pržim kapulu koju posolim . Kad kapula počne dobivati boju dodam mljeveno meso, meso iz kobasice (izvaditi iz crijeva), kožicu od pancete, češnjak u cijelo i to sve dinstam dok tekućina iz mesa ne ishlapi, a meso se počne hvatati za padelu, odnosno mora se malo zapržiti.To je najdugotrajniji i najvažniji proces .

Zatim dodam pire od rajčice (onaj koji sam obradila),fino ribanu mrkvu, lovorov list, klinčiće, muškat, origano,goveđu kocku ,pola količine vina .To poklopim i pustim kuhati na laganoj vatri 40 minuta da se svi okusi spoje. Na kraju dodam kosani peršin i brašno pomiješano s ostatkom vina i umiješam u gotov gulaš. Ostavim još 5-10 minuta lagano kuhati da se zgusne i provjerim slanoću. Ugasim vatru i dodam putar te miješam dok se ne rastopi. Kad se ohladi (pustim preko noći da se svi okusi sjedine) izvadim kožice od pancete, ružmarin i klinčiće i bolonjeze je za prste polizati. Trebate samo skuhati špagete.

Pasticcio
Po osobi računajte 120 gr pašte, 150 gr šugo bolognese, 150 mil bešamela.
Skuhati kratku paštu (penne)u slanoj vodi.
Skuhati bešamel – malo rjeđi – (1 l mlijeka, 100 gr putra, 4 ž brašna, sol, muškatni oraščić, malo soli) .
U bolonjeze umak dodajte malo bešamela pa u to dodat paštu. Sve dobro spojiti pa staviti u tepsiju. Preliti ostatkom bešamela i zapeći u pećnici na 200 c da se površina napuhne i dobije boju.

Pašta sa svježim pomidorima
po osobi oko 2 srednja pomidora, 2 češnjaka, 6 listića bosiljka
Pomidore režite na kockice odstranjujući sjemenke, ako koristite male –trešnja-pomidore samo ih prepolovite. Dodajte češnjak , cijeli koji ste zgnječili, i bosiljak pa sve dobro promiješajte i poklopite – ne soliti- Ostavite par sati da pomidor upije miris češnjaka i bosiljka. Skuhajte kratke penne, a u međuvremenu izvadite češnjak iz šuga pa dodajte sol i maslinovo ulje pazeći da se sol rastopi. Toplu paštu stavite u rajčice ako je potrebno dodajte malo ulja koji listić svježeg bosiljka ,pa pospite parmezanom.
Ovoj pašti možete dodati crne masline i Mozzarellu rezanu na kockice.

Amatriciana – Rigatoni
Ovaj šugo se radi s kapulom, ali puno osoba preferira amatricianu bez kapule.Ako mene pitate ja je radim bez kapule.
– 300 gr pašte rigatoni
– ½ kapule
– 3 češnjaka
– 1 mali suhi peperoncino
– 120 gr dimljene pancete
– 200 mil šugo od pomidora

Na maslinovom ulju pržiti češnjak i Peperoncino.Kada češnjak požuti, a peperoncino potamni izvaditi ih pa u to ulje dodati dimljenu pancetu rezanu na kockice-prepržiti da bude hrskava . To zaliti pasatom (stalno govorim o obrađenoj pasati)
Ako želite originalnu amatricianu s kapulom onda kapulu pecite zajedno s pancetom.
Ovime preliti paštu i posuti ribanim ovčjim sirom.

Želimo vam uspješno kuhanje i dobar tek! 🙂

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari