Bisera nam je za danas pripremila svoje bisere! :)

Bisera Dvorničić

Moji biseri 🙂

Imam zapisane recepte velikog broja kolača, ali ovi su mi najdraži pa ću vam otkriti moje bisere. Kolač mora odstajati da bi se arome stabilizirale i spojile, a krema stisnula, zato imajte na umu da ne radite kolač zadnji momenat, jer za dobar desert morate imati pored svih sastojaka i dovoljno vremena.

Torta od badema
Ova torta ne sadrži brašno i svi je obožavaju jer nije preslatka. Bitno je reći i da ne sadrži gluten pa je mogu konzumirati i alergičari.

– 300 gr badema samljevenih
– 8 jaja
– 150 gr šećera (8 vž)

Žutanjke tuči sa šećerom i kada se masa udvostruči dodat lagano bademe i bjelanjke. Peći na 180 c oko 20-30 min dok biskvit ne dobije medenu boju, ali svejedno provjerite čačkalicom.
Kada se tijesto ohladi prerezati ga na pola poprskati oba biskvita mješavinom mlijeka i ruma pa filati.
Fila
– 5oo gr maskarpone
– 3 žlice šećera
– 2 žutanjka
– 4oo mil slatkog vrhnja

Slatko vrhnje stući u šlag. Žutanjke stući s šećerom pa dodati maskarpone i 2-3 žlice šlaga.Tom kremom premazati biskvit a tortu izvana premazati ostatkom šlaga te je možete posuti listićima poprženih badema.

Crna torta
Ova torta je manjeg formata i peče se u kalupu promjera 24-22 cm.Savršena za one koji vole čokoladu.
– 6 jaja

Crna torta
Crna torta

– 200 gr šećera- 100 gr mljevenih oraha
– 3 vž gorkog kakaa
– 100 gr tamne čokolade –rastopljene-
– 2oo gr putra
– 4oo mil slatkog vrhnja
– 2 vž čokolade u prahu ili strugotine čokolade

Žutanjke i šećer izmiješati, dodati pjenasti putar, mljevene orahe, kakao, čokoladu rastopljenu i malo rashlađenu i na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka. Podijeliti smjesu na 2 dijela. Jedan dio staviti frižider da se stisne, a drugi u kalup za torte i peći na 180 c oko 40 min. Kada se biskvit ohladi (biskvit će malo pasti) premazati ga drugim dijelom kreme, one iz frižidera . Ukrasiti šlagom i posuti čokoladom u prahu ili strugotinama čokolade. Torta će na presjeku biti u tri boje. Biskvit će biti tamnosmeđe boje, krema svjetlije smeđe boje a zatim bijeli šlag.

Kocke od sira
Ovaj je kolač svjež i pjenast, a za pripremu trebate minimalno vremena..
Biskvit
-3 žutanjka tuči sa
-6 žlica šećera i pri kraju dodati
-1 žlica ulja
toj smjesi dodati
-5 žlica glatkog brašna
-3 bjelanjka stučena u snijeg
– na vrh noža praška za pecivo

Ovu smjesu raširiti na peko papir u veliku tepsiju (oko 1 cm debljine) i peći na 180 C 10-15 minuta. Papir prilijepite za podlogu tako da na vrhove tepsije stavite malo putra. To je bitno da bi se masa podjednako raspodijelila.
Pečeni biskvit pustiti da se ohladi pa ga prerezati po dužini na pola da dobijete 2 jednaka dijela – svaki dio veličine pola tepsije.

Fila
-500 gr svježeg kravljeg sira
-4 žlice šećera-3 vanilija šećera-6 dcl slatkog vrhnja + 1 žlica šećera-korica 1 limuna
-3 kremfiksa

Sir razraditi i dodati šećer, vanilija šećer, koricu limuna i tučeno vrhnje (sa žlicom šećera i kremfiksom). Premazati pola biskvita pa pokriti drugim dijelom. Posut finim šećerom.
Štaub šećer pomiješajte s kremfiksom (2 žlice štaub šećera i 2 vrećice kremfiksa) pa čete dobiti šećer za posipanje koji ostaje na kolaču (ne topi se).
Ne zaboravite limunovu koricu jer ona daje osvježavajuću notu ovom kolaču koji je za svaku priliku a jednostavan je i brz za napraviti.

Crepes Suzette
Ovo su mi najdraže palačinke, a i mojim gostima također.
6 palačinki – čaša od 3 dcl –
– 1 čaša brašna
– 1 čaša mlijeka
– 1 dcl Radenske
– 1 jaje
– 1 žlica šećera- malo soli
Preliv
– 6 ž šećera (na svaku palačinku 1 žlica šećera)
– 1 kockica putra
To zajedno staviti na tavu i pustiti da se šećer karamelizira pa kada se masnoća počne odvajati uliti
– 3 naranče sok i kora
– 0,3 Gran Marinje – liker od naranče
Zakuhati da se šećer rastopi pa na kraju dodat liker.
Svaku palačinku umočiti u umak s obje strane pa slagati u tavu tako da se preklope na 4 dijela. Grijati na tihoj vatri da se palačinke napiju umaka. Posut Gran Marinjeom ili Rumom pa zapaliti.

Pita od Jabuka tepsija 37×27
Prhko tijesto se ne mijesi dugo jer se time oslobađa gluten koji tijesto čini elastičnim, što nama ne treba, već mora biti prhko.
Ovo je omiljeni kolač moga supruga. Kada ga pitam što bi za ručak uvijek kaže fažol, a kada ga pitam koji bi kolač uvijek želi pitu od jabuka jer je savršena.

pita od jabuka
pita od jabuka

Prhko tijesto

-400 gr brašna
-130 gr šećera
-160 gr putra sobne temperature
-3 jaja
-limun korica
-1 mala žličica pecilnog praška

Fila
-3 kg jabuka
-šećer po potrebi
-cimet
-kora 1-2 naranče
Sve za tijesto staviti u zdjelu i rukama spojiti u masu koja mora biti tvrda kao masa za kruh. Ako se lijepi na dno zdjele staviti malo brašna a ako je pretvrda dodat 1-2 žlice mlijeka. Masu staviti u frižider (ako imaš vremena a ako nemaš isto dobro) da se malo stisne jer se lakše oblikuje – manje se lijepi.

Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela – izvaži. Jedan dio stavi na tepsiju – malo pobrašnjenu- pa razvaljaj i pazi da je masa svugdje podjednako debela. Izbockaj vilicom pa stavi peći na 180 c oko 10 minuta da se tijesto ispeče na pola odnosno da jedva dobije boju. Drugi dio razvaljaj na pobrašnjeni papir i stavi u frižider.

Na napola pečenu koru stavi izribane jabuke s šećerom, cimetom i koricom naranče.Pošećeriti treba zadnji čas tako da jabuke ne ispuste svoj sok. Pokrij s drugom korom i izbockaj vilicom da para može izlaziti. Peći dok gornja kora ne dobije svijetlo smeđu boju –oko 40 min.

Hladan kolač posut šećerom u prahu… A sada…

Idemo oduševiti ukućane 🙂

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari