Jednostavni ljetni kolači bez jaja by Neven Milić

Bilo da izbjegavate jaja zbog moralnih razloga, bilo zbog kolesterola i masnoća, kolači bez jaja mogu biti vrlo dobar i praktičan izbor. Priprema takvih kolača može biti krajnje jednostavna. Mnogi tvrde da nema pravog kolača bez jaja. Pokušajte izraditi jedan takav i procijenite sami.

Obzirom da smo u razdoblju velikih vrućina, navest ću nekoliko primjera krajnje jednostavnih, brzih, ali vrlo ukusnih kolača. Lako su probavljivi, ugodno slatki i aromatični, idealni za ljetne večeri uz omiljeno piće. Možete ih kombinirati s kremama ili preljevom. Možete ih servirati hladne ili na sobnoj temperaturi. Jedno od slastičarskih pravila je kombiniranje hladnog i toplog u jednom serviranju. Tako bi idealno bilo neke od ovih kolača zagrijati i servirati sa sladoledom ili sorbetom.

Punovrijedni muffini s borovnicama

Za 15-ak muffina potrebno je:

120 g polubijelog brašna
50 g raženog brašna
50 g sušenih pšeničnih klica
80 g šećera
1 žličica sode
2 žličice praška za pecivo
malo soli
pola žličice mljevenog cimeta
pola žličice mljevene vanilije
70 ml maslinovog ulja
250 g tekućeg jogurta, acidofila ili nečega sličnog šalica borovnica

Borovnice odvojite sastrane. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celsiusa. U jednoj posudi umiješajte suhe, a u drugoj mokre sastojke. Pomiješajte te dvije smjese zajedno i lagano umiješajte borovnice. Papirnate košarice za muffine stavite u kalup za muffine. Napunite ih do 3/4 visine. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 minuta. Pred kraj čačkalicom provjerite jesu li pečeni. Ostavite da se malo ohlade.

Kolač od banana sa smanjenim udjelom masnoća

Potrebno:

2 velike banane, zgnječene u pire
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode
180 ml jogurta smanjene masnoće
50 ml ulja
150 g smeđeg šećera
žličica vanilije
200 g polubijelog brašna
pola žličice cimeta
pola žličice đumbira u prahu
na vrh žličice muškatnog oraščića
malo soli

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celsiusa. Namastite kalup za jednu štrucu kruha i pobrašnite ga. U jednoj posudi umiješajte suhe, a u drugoj mokre sastojke. Pomiješajte te dvije smjese zajedno. Ulijte smjesu u kalup. Pecite 50-ak minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Nakon što se malo ohladi, istresite kolač iz kalupa. Servirajte narezanog na fete i prelivenog laganom kremom od vanilije, čokolade ili voća.

Superbrzi kolač s kokosom

Potrebno:

čaša jogurta
čaša mlijeka
čaša ulja
dvije žlice ruma
čaša kokosovog brašna
pola žličice vanilije u prahu
dvije čaše šećera
dvije čaše brašna
žličica praška za pecivo

Ovaj krajnje jednostavan i brzi ljetni kolač zadovoljit će vašu potrebu za slatkim uz decentnu, sočnu notu tropskih okusa. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte sve sastojke. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup srednje veličine. Pecite oko 20 minuta. Prelijte kolač čokoladnom glazurom i ostavite da se ohladi. Može se jesti topao ili ohlađen u hladnjaku. Uz sladoled od kokosa prava je poslastica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari