PAMETNOM DOSTA: Maturanti i studenti, podmažite svoje moždane vijuge ovim namirnicama!

Važno je biti marljiv, ali je isto tako važno starteški pristupiti učenju. Osim knjiga izuzetno je bitna i hrana koju grickate dok ‘grijete stolac’

Vrijeme je mature i prijemnih ispita, a za one koji su dvije prethodne stepenice već odradli, bliže se ispitni rokovi.

U svakom slučaju mozak sada ima puno posla i treba ga kvalitetno hraniti.
Donosimao vam popis namirnica koje su odlične za vaše moždane vijuge.

Orašasti plodovi potiču cirkulaciju i sprječavaju gubitak pamćenja te utažuju glad i smiruju nervozu.

Ne samo svojim nutritivnim svojstvima, već i činjenicom da umiruju nemirne ruke – nemojte grickati nokte ni čips, nego grickajte bademe, orahe, lješnjake.

Masna riba obiluje omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, a jedna vrsta omega-3 masne kiseline (DHA) čini čak 25 posto mozga. Stoga, navalite na ribu.

Borovnice su bogate antioksidansima koji igraju važnu ulogu u očuvanju stanica, a samim nam time čuvaju pamćenje.

Jaja su pak sjajan izvor holina koji je mozgu potreban za stvaranje neurotransmitera acetikolina koji utječe na stavranje neurona i sinapsi u mozgu te jača pamćenje, koncentraciju i pomaže u učenju. Jaja su i izvor selena, također važnog za zdravlje mozga.

Tamna čokolada sadrži visoki postotak kakaa bogatog flavanolom koji potiče cirkulaciju u hipokampusu – području mozga koje ima važnu ulogu u pohranjivanju informacija iz kratkoročnog u dugorčno pamćenje.

Naravno, čokolada odlično tječe i na raspoloženje.

Stoga, skuhajte dva jaja, pripremite zdjelicu oraha i čokoladicu, šalicu kave i čašu vode.

Dok se jaja kuhaju, prosurfajte našim portalom, a onda na posao!

Sretno s učenjem!
Marijana Markelić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari