HIT-DESTINACIJA Liječnici koji odlaze: ‘Bračni par ovdje može živjeti s jednom plaćom’

Foto: Ilustracija

Od ulaska u EU Hrvatsku je napustilo nešto više od 550 liječnika

Liječnici koji odlaze iz Hrvatske na rad u inozemstvo imaju novu hit-destinaciju – Dansku.

Ta zemlja traži sve specijaliste, a posebno su traženi radiolozi i psihijatri, no velika je potražnja i za patolozima, kardiolozima, neurolozima i kirurzima.

“Svi liječnici koji su se preselili u bilo koju skandinavsku zemlju iznimno su zadovoljni životom. Zakoni u Skandinaviji propisuju da liječnik u svojoj smjeni može primiti samo deset pacijenata i ima dovoljno vremena da se posveti svakome od njih, pa čak i da popije kavu s pacijentom ako to želi. Smatra se da liječnik obavlja intelektualni posao i ne smije ga se zatrpati pacijentima. Znači, dok u Hrvatskoj jedan specijalist odradi 200 pacijenata u dežurstvu, u njih je taj broj ograničen na njih deset“, rekla je Zrinka Stanić, direktorica tvrtke Incor iz Osijeka, za Glas Slavonije.

Ona je angažirana direktno od skandinavskih bolnica kako bi pronašla tražene djelatnike i omogućila proces preseljenja.

Pojašnjava kako u skandinavskim zemljama radni tjedan liječnika traje 36 sati. Najveći broj liječnika koji odlaze upravo su oni koji žele sređene radne uvjete, bolje međuljudske odnose na radnom mjestu i općenito bolje mogućnosti za sebe i svoju obitelj. Jedina kočnica je jezik, pojašnjava Stanić.

Jedna od liječnica koja već nekoliko godina živi u Danskoj je i specijalistica patologije Dubravka koja je ispričala svoje iskustvo.

“Timski pristup pacijentu je vrlo važan”

„Uvjeti rada i oprema su odlični, dostupne su brojne moderne metode i obavljaju se detaljne analize uzoraka prema najvišim svjetskim standardima. Timski pristup pacijentu je vrlo važan, tako da se više puta tjedno održavaju multidisciplinarni sastanci, gdje liječnici različitih specijalizacija planiraju terapiju i daljnju dijagnostiku za svakog pacijenta s malignom bolesti ili sumnjom na nju.

Obdukcija je malo, obducira se samo u slučaju nejasnog uzroka smrti. Pisanje nalaza olakšano je što je najviše moguće. Moj je dojam da patolozi u Danskoj imaju važniju ulogu nego u Hrvatskoj, nisu marginalizirani, nego su sastavni dio tima čiji se nalazi jako uvažavaju pri daljnjem planiranju liječenja. Plaća je odlična i može se bez problema živjeti s jednom plaćom, u slučaju da supružnik odluči ne raditi. Mi smo oboje odlučili raditi“, ispričala je patologinja.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views