SOFISTICIRANA INTELIGENCIJA

Istraživanje pokazalo: Psi znaju prepoznati lošu osobu

Foto: Unsplash

Psi nisu toliko naivni kao što se mislilo

Tim predvođen profesorom Akikom Takaokom iz Japana, otkrio je kako psi brzo razumiju treba li čovjeku vjerovati ili ne. Istraživanje koje su proveli uključivalo je ”varanje” pasa. Naime, ljudi su davno otkrili da će pas, ako mu pokažete na neki predmet, dotrčati do njega.

Neće vjerovati

Znanstvenik bi psima pokazao  kutiju koja je bila napunjena hranom. Psi su spremno trčali do njega. Zatim bi im pokazao praznu kutiju, piše Petmagazine. Psi bi dotrčali i otkrili kako nema hrane. Potom bi se još jednom ponovio trik s praznom kutijom

Treći put, kad im je pokazao kutiju s hranom, psi više nisu došli do kutije. Znali su da se čovjeku koji im pokazuje kutije, s ili bez hrane, ne smije vjerovati na temelju prethodnog iskustva.

Taj eksperiment dokazuje da psi mogu prepoznati nekoga tko vara i da nisu toliko naivni.

”Drugim riječima, ako lažete psa, on će stvoriti mišljenje o vašem ponašanju i neće vam vjerovati. Psi imaju sofisticiraniju inteligenciju nego što mislimo. Ta socijalna inteligencija selektivno se razvila u njima kroz dugu životnu povijest suživota s ljudima”, pojasnio je profesor Takaoka.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari