SAVJET ZNANSTVENIKA

POKAZALA STUDIJA! Evo koji kućanski aparat povećava rizik od zaraze koronavirusom

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Njemački tim znanstvenika donosi nekoliko savjeta za smanjenje rizika od zaraze

Nema sumnje: Ostanak kod kuće jedan je od najboljih načina kako biste izbjegli zarazu koronavirusom, ali to ne znači da ipak ne postoji rizik, prenosi BestLife.

Čak i oni koji se maksimalno paze mogu biti izloženi zarazi bilo to na benzinskoj postaji ili u trgovini, a ako je u jednom kućanstvu više osoba, taj rizik se povećava. Da bi stvar bila gora, čestice virusa mogu se zadržati u prostorijama našeg doma stoga su njemački znanstvenici, stručnjaci za aerosoli, izdvojili vremena kako bi identificirali najveće rizike koji dolaze s ventilacijom u kućanstvima.

Utvrdili su da jedan kućasnki aparat za kojeg mnogi vjeruju da poboljšava prozračivanje prostorija, predstavlja posebno velik rizik od zaraze: ventilatori.

Skupina fizičara, biologa, kemičara i drugih stručnjaka utvrdila je da ventilatori na tropu ”recirkuliraju zrak i tako duže zadržava čestice virusa u zraku”. To je posebno opasno uzevši u obzir da se topli zrak koji izdišemo uzdiže i smješta ispod stropa odakle se ili raspršuje ili cirkulira po prostoru. Ove tvrdnje podudaraju se s analizom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja savjetuje ljudima da ne koriste ventilatore.

Njemački tim znanstvenika zato je objavio jednostavne upute koje svi mogu pratiti i smanjiti mogućnost da se zaraze koronavirusom.

Otvarajte prozore

Otvaranje prozora preporučuju njemački znanstvenici, ali i Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), ali dodaju da se to ne radi ako ”otvaranje vrata ili prozora predstavlja rizik za druge stanovnike”.

Koristite ispušne ventilacijske sustave

Ventilacijski sustavi koji ispuštaju zrak prema gore, umjesto da ga cirkuliraju natrag po prostoriji, uvelike mogu smanjiti mogućnost zadržavanja opasnih čestica u zraku. Tim preporuča da bi se takvi sustavi trebali koristiti u školama, bolnicama, restoranima i javnom prijevozu.

Sustav pročišćavanja zraka

Ovo je još jedan način za smanjenje rizika od zaraze. Američka agencija za zaštitu okoliša kaže da su ”pročiščivači zraka dizajnirani da filtriraju zagađene čestice iz zraka i to između ostalog može pomoći s uklanjanjem čestica virusa iz zraka”.

Praćenje razine CO2

Praćenje razine CO2 u zraku neće pridonijeti njegovoj boljoj kvaliteti, ali rezultati mogu ukazati na to koliko dobro funkcionira sustav za pročišćavanje zraka. Ovo bi bilo nakorisnije u velikim zgradama poput muzeja, poslovnih zgrada itd.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari