UTJEČU I NA DJECU

Jeste li znali? Kemikalije u plastičnim bocama i ambalažama ozbiljno štete reproduktivnom sustavu!

Foto: Unsplash

Izgleda kako kemikalije fzalati, koje se nalaze u proizvodima kao što su plastika, kozmetika, ambalaže za hranu, ozbiljno mogu utjecati na naše zdravlje, čak i na reproduktivni sustav, kaže reproduktivna epidemiologinja s Mt. Sinaija Shanna Swan za The Intercept u najnovijem intervjuu.

Tvrdi kako ove kemikalije imaju ozbiljne implikacije na budućnost čovječanstva.

Swan je bila dio tima koji je otkrio da je broj spermija tipičnog muškarca naglo opao tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Njezin se rad sada fokusira na to kako kemikalije, uključujući ftalate i bisfenol A, nastavljaju štetiti reproduktivnom zdravlju, kao i kako utječu na biološki razvoj djece koja su bila izložena prenatalno.

Swan je rekla kako kemikalije razrjeđuju biološke razlike između dječaka i djevojčica, kako u fizičkom smislu tako i u intelektualnom. Naglasila je kako su veze između kemijske izloženosti i stvari popuz spola, trnovite i slabo razumljive te se tek počinju istraživati, postoje neki trendovi koji su očigledni, prenose Vijesti.hr

“Jedan od dijelova mozga koji je seksualno dimorfan povezan je s usvajanjem jezika, a žene su obično u prednosti”, rekla je Swan za The Intercept. “Kad pitate majku malog djeteta koliko riječi njezino dijete razumije, djevojčice uglavnom imaju mnogo toga više za reći. Ali ovu spolnu razliku smanjuju ftalati. A to je najvažnija tema: bez obzira gledate li anogenitalnu udaljenost ili ponašanje u igranju ili usvajanju jezika, ove kemikalije smanjuju spolne razlike. ”

A problem se, rekla je Swan, pogoršava. Budući da se životna izloženost svake osobe ftalatima dodaje njihovoj prenatalnoj izloženosti prenesenoj iz prethodnih generacija, ove će promjene s vremenom biti sve složenije.

“Zbog toga imamo ovaj kontinuirani pad plodnosti i kvalitete sperme”, rekla je Swan.

„Da nismo imali pogodak roditelja i baka i djedova, tada bi svaka generacija samo krenula ispočetka. Bilo bi loše, ali utjecaj bi svaki put bio na istoj razini. Činjenica da sa sobom nosimo probleme prošlih generacija znači da započinjemo s nižom razinom i iznova i iznova pogađamo. “

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari