RODNA JEDNAKOST

Jesu li hrvatske tvrtke s više žena na upravljačkim pozicijama profitabilnije? Provjerite sami!

Foto: Unsplash

Doc. dr. sc. Željko Mateljak napravio je istraživanje na temu rodne zastupljenosti žena u upravljačkim pozicijama kod 148 velikih poduzeća iznad 600 zaposlenika, i to 71 veliko poduzeće iznad 1000 zaposlenika i 77 velikih poduzeća između 600 i 1000 zaposlenika i njenog utjecaja na profitabilnost poduzeća, piše portal Women in Adria.

Za analizu su korišteni jednorazinski i dvorazinski model upravljanja. Kod jednorazinskog modela ispitana je rodna zastupljenost u upravnim odborima poduzeća, a kod dvorazinskog modela ispitana je rodna zastupljenost u upravama poduzeća i nadzornim odborima.

Rezultati istraživanja provedeni su nad 8 članica/članova upravnih odbora, 370 članica/članova uprava društava te 552 članice/člana nadzornih odbora.

Kod poduzeća koja imaju jednorazinski model upravljanja kroz upravni odbor zastupljenost žena je na razini 12,5%, dok je zastupljenost muškaraca od 87,5%. S druge strane, istraživanjem je utvrđeno da ipak najveći broj poduzeća, njih 146, primjenjuje dvorazinski model upravljanja koristeći upravljačke organe poput uprave društva i nadzornog odbora. Zastupljenost žena u upravama tih poduzeća je na razini 13,78% (51), a muškaraca 86,22% (319).

Poduzeća su prosječnu profitabilnost bez zastupljenosti žena u upravama ostvarila na razini od 10,15%, a poduzeća s zastupljenosti žena u upravama na razini od 11,46%, prenose Vijesti.hr

Rodna zastupljenost u upravljačkim pozicijama poduzeća je vrlo zanimljiva tema u posljednje vrijeme. Na tu temu napravljena su brojna istraživanja u svijetu, a prvi pomaci napravljeni su i u Hrvatskoj, piše Women in Adria.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari