STIŽU VRGORAČKE JAGODE

Video | Najljepše i najukusnije jagode su, kažu, vrgoračke. Kilogram je skuplji od 50 kuna a prepoznat ćete ih po novoj ambalaži!

Najveći problem su krivotvorine, zato vrgoračke jagode imaju svoj logo i ove sezone su u zelenim košarama

Na tržnice stižu vrgoračke jagode. Berači u poljima pune prve mjerice, a za kilogram se traži oko 50 kuna. Za sve koji žele baš najslađe hrvatske proljetne plodove, prepoznati ih možete po novoj ambalaži.

Najljepše i najukusnije jagode stižu s vrgoračkih polja. Berba je počela prije tjedan dana, a veleprodajna cijena već je pala dvije kune, izvještava Dragana Eterović za RTL.

“Što se nas tiče trenutno je 28 kuna trenutno. Borimo se svakako. Moramo brati svaki dan. Nije to krumpir da stoji do najesen. Ovo se mora danas prodati”, kazao je Mate Vujčić, proizvođač jagoda.

Udruga okuplja oko sto proizvođača, a ove godine, čini se, nemaju problem s pronalaskom berača.

“Većina radne snage nam dolazi iz susjedne Hercegovine i to lokalno stanovništvo. Ali i same satnice su se podigle, inflacija je ipak učinila svoje. Nekad je cijena rada po satu bila od 20 do 25 , a sad se to kreće do 40 kuna”, objašnjava Milan Franić, potpredsjednik udruge “Vrgoračka jagode”.

Najveći problem su krivotvorine, zato vrgoračke jagode imaju svoj logo i ove sezone su u zelenim košarama.

“Udruga Vrgoračke jagode je krenula malo s tim novitetom da zamijenimo tu košaricu da nas ne mogu drugi kopirati”, kaže Franić.

“Tko bude krivotvorio može odgovarati prema zakonu, a dosad nisu pa su mogli raditi što hoće”, kazao je Vujčić.

Na splitskoj tržnici vrgoračka jagoda je skuplja 10 do 20 kuna od uvozne, ali uvijek tražena.

“40 kuna kilogram. I kupuju se više nego grčke. Imate grčku 30 kuna po kg”, poručio je Mijo Ivković, prodavač na tržnici.

Po mirisu i okusu prepoznaju je svi koji su je jednom kušali.

“Ovako, kad ljudi kupe jagode iz srca Vrgorca. Našu jagodu onda osjete koliko ona miriše koliko je drugačija i onda imamo povratne informacije- e to su bile prave jagode iz Vrgorca”, kazala je Željka Opačak, Direktorica TZ Vrgorac.

S vrgoračkih polja do početka lipnja na tržnice stiže oko 600 tona jagoda. Crvenim plodovima padat će cijena, ali uvijek će biti skuplje i ukusnije od onih uvoznih, izvještava Dragana Eterović za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari