TRI SUPER ZDRAVA I FINA RECEPTA

Naša kolumnistica donosi “comfort food” recepte na zen način uz pokoji začin!

Iako smo već zakoračili u proljeće, koje sa sobom vuče detoksikaciju tijela i odmor od teže, zimske hrane, ovih nam je tjedana zaista potreban comfort food. Taj se termin veže uz jesenske i zimske mjesece, kada se hranom želimo ugrijati, utješiti i oraspoložiti. Zato je u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo dosta dobar izbor spremati si jela koja podsjećaju na djetinjstvo ili koja fino mirišu i zadovoljavaju naša nepca. Još je bolji izbor da ta jela nisu izrazito kalorična, da nas okrepljuju, a pritom i ostavljaju dobar osjećaj za sobom. Prije nego što vam natipkam nekoliko ultra zdravih i ukusnih recepata moje comfort hrane, upoznat ću vas još bliže s tim terminom. Comfort food je za svakoga nešto osobno i srcu drago. Bilo da je to riža na mlijeku koju vam je spremala baka dok ste boravili kod nje na selu, mamini božićni kolači koji bi znali zamirisati cijelom kućom ili toplo varivo koje jedete zimi nakon planinarenja u planinarskom domu.

Pa kada ista jela samostalno napravite po sličnoj recepturi, automatski vas vrati u te prošle dane. Comfort food su za mene topla jela, a kao i ostala hrana koju konzumiram, bazirana su na svježim i sezonskim namirnicama. Inače se pod taj termin svrstava i većini neizostavna pizza, jela poput lazanja, tjestenine, domaćih marmeladi, kao i topla čokolada. No, comfort food ne mora biti hrana koja vas vraća u neke minule dane, to mogu biti i nova jela, tek skuhana, čiji okus vas dovodi u stanje transa. Takvu hranu vežem uz trenutke kada cijeli svijet stane i kada istinski, u tom trenutku uključim sve osjete uživajući u onome što mi hrani tijelo. I to ne samo tijelo, već ispunjava dušu, dok spontano izgovaram dugački: „Mmmm“, želeći zadržati taj osjećaj čim dulje. To može biti i hrana koja vas određenim začinima podsjeća na nešto što ste već jeli, primjerice dok jedete griz s cimetom, koji vas odvede za nonin stol na kojemu ste jeli knedle punjene marelicama i posute cimetom. Kada je sve bilo bezbrižnije, kada niste živjeli ovako neizvjesno.

Upravo ta finoća jela koje ste si spremili ispuštajući zvukove oduševljenja, kao i podsjećanje na lijepe uspomene može biti nešto što nas drži zdravima, manje anksioznima, više u sadašnjem trenutku. Jer često zaboravljamo da je sadašnji trenutak sve što zapravo imamo. I tu dolazimo i do tog famoznog zena, po kojem sam i nazvala svoju Facebook stranicu https://www.facebook.com/omzeniva/ u kojemu pišem – o stavu koji označava svjesnost o življenju u sadašnjem trenutku i življenju sadašnjeg trenutka u potpunosti. Danas jesmo ovdje, sutra nismo. Zato živi danas svjesno. I u izolaciji to možeš, a možda ti moji recepti u tome pomognu.

Recepte ne pišem sasvim u količinama, kod mene je sve odokativno, a i želim prepustiti vama da odaberete količinu, jer ovisi za koliko osoba kuhate i želite li da jela budu rjeđa ili gušća.

Juha od bundeve

Sastojci:

– sitno nasjeckana bundeva (količina ovisi o tome za koliko osoba pripremate jelo)

– komadić svježeg đumbira

– žlica kurkume u prahu

– 2 žlice domaćeg maslinovog ulja

– himalajska sol

– voda (ne pretjerivati u količini)

Očišćenu, sitno nasjeckanu bundevu skuhati i ubaciti u blender. Dodati sve ostale sastojke i blendati dok ne dobijete gustu, narančastu juhu. Ukoliko želite, možete tostirati bućine i suncokretove sjemenke na tavi, pa posipati po juhi, za puniji okus. Ova će vam juhica zasigurno ugrijati srce.

Stakleni rezanci s umakom od cikle

Sastojci:

– stakleni rezanci (količina ovisi o tome za koliko osoba pripremate jelo)

– cikla (dvije su dovoljne za dvije osobe)

– 3 žlice domaćeg maslinovog ulja

– pola režnja svježeg češnjaka

– himalajska sol

– voda

– (veganski) parmezan

Ciklu očistiti i narezati na sitnije komadiće, pa kuhati do sat vremena. Pred kraj kuhanja ubaciti staklene rezance, da poprime boju. Procijediti, pa komadiće cikle ubaciti u blender. Dodati preostale sastojke i blendati do konzistencije kremastog umaka ružičaste boje. Umak preliti po već posluženim staklenim rezancima i po jelu posuti parmezan, koristim veganski. Ovo me jelo odmah vrati u ljeto za bakin stol dok sam se davila od ljepote u „paštašuti na pamidorima“ odnosno špagetima u umaku od rajčice. S obzirom da nije sezona rajčica, cikla je izvrsna i hranjiva zamjena, meni za nijansu čak i finija.

Mousse/smoothie od oraha i datulja

Sastojci:

– orasi

– nekoliko BIO datulja

– bademovo mlijeko s 0% šećera

– nezaslađeni BIO kakao prah

– mješavina začina (cimet, korijander, kardamom, muškatni oraščić, klinčić)

– nekoliko badema kao jestiva dekoracija

Ugrijati bademovo mlijeko do vrenja i dodati mu kakao, uliti u blender i ubaciti orahe, datulje, omiljene začine. Dobivena tekstura trebala bi biti u smoothie verziji. Sipati u zdjelicu i pustiti da se kratko ohladi – time je kod mene došlo do teksture moussea, recimo. Posuti s nekoliko badema tostiranih na tavi. Ovo me jelo neodoljivo podsjeća na okus djetinjstva – čokolino, a opet je puno, puno zdravija varijanta.

Naša nova kolumnistica Iva Matić, 26-godišnja Riječanka, magistrirala je novinarstvo i odnose s javnostima, a uskoro će biti certificirana učiteljica joge. Prije šest godina posvetila se zdravoj prehrani i od tada se hrani zdravije tj. nutritivno punovrijednije i osvještenije.

Dvije godine vodi svoju Facebook stranicu Zen Iva na kojoj daje prijedloge za smislenije, ali vrlo jednostavne obroke, ukazuje na važnost slušanja vlastitog tijela i piše o prihvaćanju „nedostataka“ koje svi imamo, poput akni i masnih naslaga.

Osvrće se i na nebuloze poput tablica koje određuju koja je naša idealna težina, ukazuje na prihvaćanje drugačijih od nas, na ravnopravnost i literaturu kojom se koristi na svome putu. Potiče na aktivnosti koje su u skladu s osobom koja ih izvodi, dok sebe najviše pronalazi u šetanju, laganom trčanju, plesanju i vježbanju joge. Svakodnevno promišlja o aktualnostima i na koji način kao pojedinac može doprinijeti ne samo boljem sutra, već i boljem sada.

Na Riportalu povremeno će objavljivati lifestyle kolumne, zdrave recepte, savjete za samostalno vježbanje joge, kao i tekstove o različitim vrstama prehrane. „Comfort food na zen način uz pokoji začin“ njezina je druga lifestyle kolumna na portalu.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari