Objavljen video vrste koju se rijetko viđa: Znanstvenici oduševljeni životinjom iz morskih dubina

U blizini portugalskog otoka Azori napravljena je ekskluzivna snimka ribe udičarke

Ribe udičarke, svojim prijetećim pogledom i razvučenim mamcem, ubrajaju se u najzanimljivije stanovnike dubokog oceana. Znanstvenici ih gotovo nikada nisu vidjeli žive u svom prirodnom okruženju, piše Science. Zato je novi videozapis, snimljen u vodama oko portugalskih otoka Azori, zaprepastio biologe.

Postoji svega nekoliko videa ribe

Prikazuje ženku ribe veličine šake, kako svijetli zahvaljujući blistavu bioluminescentnom svjetlu i izduženim bičevima slične strukture koje izlaze iz njezina tijela. Ako pogledate izbliza, ona ima partnera. Patuljasti mužjak se stapa s donje strane, u osnovi djeluje kao stalni davatelj sperme.

“Proučavao sam te [životinje] većinu svog života i nikad nisam vidio ništa slično”, rekao je Ted Pietsch, istraživač morske ribe na Sveučilištu Washington u Seattleu.

Većina onoga što znamo o udičarkama koje žive pri morskom dnu, potiče od mrtvih životinja izvučenih u mreže. Znanstvenici su identificirali više od 160 vrsta, ali postoji samo nekoliko videozapisa, a ovo je prvi koji je pokazao seksualno ujedinjeni par.

“Možete vidjeti koliko je ovo otkriće rijetko i važno”, kaže Pietsch. “Za mene je to bio  pravi šok.”

Video su na podmornici snimili na dubini od 800 metara istraživači Kirsten i Joachim Jakobsen. Bračni par bio je pri kraju napornog petosatnog zarona duž strmog dubokog zida na južnoj strani ostrva São Jorge, kada im je “nešto s duhovitim oblikom” zapalo za oko. Jakobseni su pratili neobično stvorenje oko 25 minuta, hvatajući njegove pokrete kroz prozor širine 1,4 metra. Bilo je uzbudljivo, ali i izazovno upravljati plovilom kako bi dobili najbolje slike jer je ženka dugačka tek oko 16 centimetara.

Svijetle i perjane zrake

Nakon izlaska na površinu, dvojac je video poslao Pietschu, koji je identificirao vrstu kao Caulophryne jordani. Bio je oduševljen “gracioznosti” vrste, posebno načinom a koji su se izduženi bičevi razvili u životinje.

“Bilo koji plijen koji ih dodirne, uzrokovat će da ih udičarka primijeti i usmrti”, kaže Pietschu i dodaje: “Ne mogu si priuštiti da puste ručak jer je u morskim dubinama ima jako malo za jesti.”

Video je snimljen u kolovozu 2016., ali je prvi put objavljen u javnosti.

Kao i druge morske ribe u dubokom moru, ženka ima bioluminescentni dodatak koji se giba ispred glave kako bi privukao plijen. No u videu se također uočavaju i nitne i peraje zrake koje također svjetle duž njihova tijela. Nešto što biolozi nikada ranije nismo vidjeli. Pietsch sumnja da je svjetlost bioluminiscentno, što znači da se proizvodi unutar same životinje, ali napominje da je teško znati jesu li strukture reflektirale svjetlost iz podmornice ili zapravo užaravaju.

Foto: screenshot /sciencemag.com

Vijesti. hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari