Ove srijede u Gradskoj vijećnici tribina o zapošljavanju osoba s invaliditetom

U srijedu, 16. listopada, od 11 sati Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se tribina naziva „Integrativne i zaštitne radionice“ koja javnosti želi približiti ovaj oblik zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Tijekom trosatnog programa tribine, na čijim će izlaganjima i diskusijama sudjelovati brojni stručnjaci iz područja zapošljavanja, rehabilitacije, obrazovanja, zdravstvene i socijalne skrbi, govorit će se o konceptu integrativnih i zaštitnih radionica, te informirati i motivirati različite aktere za pokretanjem aktivnosti prema osnivanju ovakvih tvrtki na području Primorsko-goranske županije koje imaju višestruke pozitivne posljedice po lokalnu zajednicu.

Događaj su najavile predstavnice organizatora, Iva Ribarić iz Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Ivone Šabarić Rubeša i ravnateljica Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka Ivana Lulić, predstavivši značajke radionica koje uz rješavanje problema otežane zapošljivosti osoba iz ranjivih društvenih skupina, posebice mladih, djeluju kohezivno i omogućavaju realizaciju profesionalnih i ljudskih razvojnih potencijala.

Nacionalni pravilnik integrativnu radionicu definira kao ustanovu ili trgovačko društvo u kojoj više od 40% ukupno zaposlenih čine osobe s invaliditetom, dok zaštitnu radionicu čine društva u kojima više od polovice ukupno zaposlenih čine osobe s invaliditetom, a gdje 10% od ukupno zaposlenih rade na zaštitnim radnim mjestima koja su prilagođena radnim sposobnostima i potrebama osoba s invaliditetom.

Prema riječima Ive Ribarić, nadolazećom tribinom želi se senzibilizirati potencijalne partnere za osnivanje integrativne radionice, kao što su gradovi i općine riječke urbane aglomeracije, udruge civilnog društva te gospodarska udruženja. Navodeći kako je upravo lokalna razina ona s koje bi inicijativa trebala krenuti, spominjući uspješne primjere iz Zagreba, Splita i Pule, organizatorice su kazale kako u životima željnih mladih i školovanih osoba s invaliditetom najveći problem predstavljaju nemogućnost zaposlenja zbog neprilagođenih radnih mjesta.

„U Hrvatskoj se vidi pomak, ali broj radionica je još uvijek nedovoljan. U Rijeci i županiji postoji velika potreba za integrativnom radionicom jer radne mogućnosti osoba s invaliditetom se često ne mogu ostvariti na nemilosrdnom tržištu rada“, rekla je Šavorić Rubeša u najavi tribine.

Tribina se provodi u sklopu mjere „Provođenje promidžbenih i informativnih aktivnosti prema dionicima na tržištu rada usmjerenih na poticanje zapošljavanja mladih, pripadnika ranjivih skupina“ Akcijskog plana Grada Rijeke za mlade za 2019 godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari