BLISKA SURADNICA

PAD ZLATNE CURE ZAGREBA: Ekstaza je bila kratka, nakon strelovitog prodora uslijedio je pad u kojem je zaradila i kaznenu prijavu

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Natalija Prica danas nema mjesto na kandidacijskoj listi Stranke rada i solidarnosti, što je donedavno bilo nezamislivo

Zanimljiv je pogled na kandidacijsku listu Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 za Skupštinu Grada Zagreba na lokalnim izborima koji će biti održani u nedjelju. Na njoj nema imena nekih bliskih suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića poput Pavla Kalinića, Olivere Majić ili Duška Ljuštine što sugerira da se Bandićeva nasljednica na čelu stranke i gradonačelnička kandidatkinja Jelena Pavičić Vukičević želi barem malo distancirati od njegove političke ostavštine ili makar od nekih njegovih ključnih ljudi, piše Net.hr

Uočljiv je i izostanak Natalije Price s kandidacijske liste. Da je Bandić poživio i ušao u utrku za svoj sedmi gradonačelnički mandat, teško je pomisliti da Prica ne bi imala mjesto na kandidacijskoj listi, i to mnogo više od onoga na kojem je bila prije četiri godine. Ovako je, po svemu sudeći, Pricin strelovit politički uspon u visokoj politici glavnoga grada okončan još strelovitijim padom.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

S dna liste do vrha stranke

Na prošlim lokalnim izborima 2017. godine, tada 29-godišnja diplomirana stomatologinja (koja ima i diplomu ekonomije Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta) zaposlena kao doktor dentalne medicine u Domu zdravlja Centar, bila je tek na 48. mjestu (od ukupno 51) kandidacijske liste Bandićeve stranke, bez ikakvih šansi da izravno uđe u Gradsku skupštinu. U Skupštinu je ušlo 14 kandidata te stranke, a nakon što su neki od njih preuzeli dužnosti u gradskoj upravi, njihova mjesta popunili su zamjenski zastupnici. No, ni među njima nije bilo Natalije Price.

Tek godinu dana kasnije, u svibnju 2018. ona je u skupštinskim klupama zamijenila Anu Rucner, poznatu violončelisticu (Bandić je volio liste popunjavati sportašima i estradnim umjetnicima) koja je odlučila svoj mandat staviti u mirovanje. Po kojem je ključu Anu Rucner tada zamijenila upravo Prica, kandidatkinja sa samog dna liste, vjerojatno znaju oni koji su bili bliski pokojnome Bandiću.

Bivša Miss Universe vodi stranačku mladež

Njezin dolazak u Gradsku skupštinu nije prošao nezamijećeno jer su novinari prepoznali bivšu hrvatsku Miss Universe, koja je tu titulu ponijela 2011. godine. Neki su mediji tada pisali o “ljepotici” pitajući se “otkud ona u politici”, iako je sama tvrdila da je u Bandićevoj stranci bila još od osnutka. Da je Bandić itekako računao na nju vidjelo se već u veljači 2019. godine kada je jednoglasno izabrana za predsjednicu Mladeži Stranke rada i solidarnosti. Ne bi to bilo ništa neobično da tada nije već imala 30 godina što je, ruku na srce, previsoka dob za stupanje na čelo stranačke mladeži.

“Mislim da su rad i trud koji sam uložila u gradskoj organizaciji Foruma mladih došli do izražaja, pa sam time postala predsjednica Mladih 365 na državnoj razini. Očekuje me puno posla jer nam dolazi puno mladih te po novim gradovima i županijama”, kazala je preuzimajući dužnost.

Ujedno je postala i članica Predsjedništva stranke Bandić Milan 365. Kasnije je govorila da je Bandića upoznala 2011. godine, nakon pobjede na izboru za Miss Universe te da ga je i ranije “iznimno cijenila”, a njegovoj stranci se priključila jer joj je “politika bila privlačna kao fenomen”.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

 

S Bandićem u luksuznim trgovinama

Vremenom je Prica sve češće bila u protokolarnim pratnjama gradonačelnika Bandića, a kuloari su počeli brujati da je njezin odnos s njime mnogo više od suradničkog i protokolarnog. Tu su glasinu prisnažile i fotografije objavljene početkom prosinca prošle godine na kojima su Bandić i Prica snimljeni u večernjim satima kako u jednoj krznariji u središtu Zagreba razgledavaju skupocjene bunde. I to baš na dan kada je slavila rođendan. I dok Bandić na to nije želio reagirati, Prica je dala vrlo nespretno objašnjenje.

“Taj dan smo posjetili razne obrtnike, da bismo iz prve ruke čuli kako se nose s ovim teškim vremenima”, kazala je, a to što joj je tog dana bio rođendan ocijenila je “apsolutno nebitnim”. Kazala je i da se osjeća pogođenom što ju “javnost promatra samo kroz izgled i skupu odjeću koju nosi, a ne kroz rezultate njezina rada”.

Novinare Jutarnjeg lista, kojima je dala tu izjavu, zamolila je da je potpišu samo djevojačkim prezimenom. Ubrzo potom, njezin suprug obratio se nekim medijima priopćenjem navodeći da on i supruga “već duže vrijeme ne ne žive zajedno na istoj adresi te da je postupak rastave braka u tijeku”. Također je zamolio novinare da ga više “ne povezuju uz njezin lik i djelo”. Potom se koncem veljače dogodila slična priča onoj iz prosinca, s tim da ovoga puta Bandić i Prica nisu snimljeni u krznariji, nego u jednoj zagrebačkoj zlatarnici, opet u večernjim satima. Fotografiju je jedan građanin poslao Net.hr-u.

Nije uspjela postati ‘Zagrepčanka godine’

U to vrijeme Prica je bila predložena i za “Zagrepčanku godine”, titulu koja uz počast donosi i svotu od 50.000 kuna. Iza prijedloga formalno nije stajao Bandić, nego Nada Balen, predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava. Ona je nominaciju Price među ostalim obrazložila posve uopćenom tvrdnjom da je ova “kao vrhunski uspješna znanstvenica, pa i kao vrlo uspješna stranačka dužnosnica obilježila proteklu godinu u najpozitivnijem mogućem svjetlu i vratila nadu građankama i građanima Grada Zagreba, posebice onima kojima je poruka nade, optimizma i vjere u sebe i u naše društvo danas najpotrebnija”. Nagrada je, na koncu, pripala epidemiologinji Alemki Markotić.

Onda je 27. veljače, nešto prije ponoći, od posljedica masivnog srčanog udara, preminuo gradonačelnik Bandić. Prica je nakon pokopa izjavila pred novinarima da će ga pamtiti “po svemu najljepšem i najboljem”. S obzirom na vrlo konfuzne pa i proturječne tvrdnje svjedoka o okolnostima Bandićeve smrti, ubrzo su krenule glasine da je Bandić posljednje sate života proveo u stanu Natalije Price, koji se nalazi tek nekoliko minuta hoda od stana Bandićeva prijatelja, poduzetnika Sergija Ivanovića, gdje je pozvana Hitna pomoć kada mu je pozlilo.

Ima li odgovornosti u Bandićevoj smrti?

Nakon svega je stručnjak za zaštitu osobnih podataka Stjepan Perko podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv Ivanovića i Bandićeva suradnika Gzima Redžepija, ali i Natalije Price.

“Nadležno državno odvjetništvo bi trebalo utvrditi sve okolnosti jer postoje ozbiljne sumnje da službena verzija događaja nije istinita. To je odgovornost službi koje rade za građane. Nitko nije zaslužio da mu se ne pomogne odmah. Treba sve ispitati i osigurati gradonačelniku čast u smrti”, objasnio je Perko razlog podizanja prijave. DORH je potom izvijestio da je pokrenuo izvide na temelju te prijave o okolnostima Bandićeve smrti, ali do danas još nije objavljeno što je utvrđeno, a time ni postoji li u svemu ikakva Pricina odgovornost.

Još donedavno politička karijera Natalije Price doimala se perspektivnom. Njeno često pojavljivanje uz Milana Bandića jasno je ukazivalo na to da je ona pouzdan kadar njegove stranke. No, Bandić je umro, a na čelo stranke došla je još dugovječnija Bandićeva suradnica, svjesna da se za uspjeh na lokalnim izborima u Zagrebu mora riješiti barem malo, inače nemalog “tereta” svoga prethodnika. Tako se zasad tumači i neuvrštavanje Price na kandidacijsku listu, iako je i dalje članica Predsjedništva stranke i predsjednica stranačke organizacije Mladi 365.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari