Počinje maškarano ludilo u Opatiji, donosimo cijeli program ovogodišnjeg karnevala

Kada prskalice i vatromet zamijene šareni konfeti, a svečana odijela vesele maske i raskošni kostimi, pouzdan je to znak da je stiglo vrijeme karnevala.

Razdoblje od Antonje do Pepelnice koje se na Opatijskoj rivijeri zbog svoga značaja naziva i „petim godišnjim dobom“. Prilika je to za šest tjedana izvrsne zabave uz autentičnu karnevalsku atmosferu čija duga tradicija ima samo jedno pravilo: da pravila ne vrijede, jer pravi provod pod maskama mora biti otkačen, neobuzdan i – nezaboravan.

Upravo takav provod donosi Karneval Opatija, koji otvara tradicionalno podizanje karnevalske zastave i Pusta, koji utjelovljuje najgore događaje iz protekle godine i koji će po završetku karnevalskih događanja biti i osuđena za sve svoje „grijehe“.

Prema običajima koji sežu generacijama u prošlost, prvi dan Karnevala je 17. siječanj, blagdan Svetog Antona, kada će u 11 sati ispred opatijske tržnice vlast nad Opatijom preuzeti maškare.

Uz maškarane zabave koje će se održavati u klubu Gervais svake subote od 18. siječnja pa do 22. veljače, a na kojima će nastupati karnevalski „meštri zabave“ Duško Jeličić Dule i Bonaca, ali i Trio Rio & Jozefina te Funbox, karnevalsko „ludilo“ osvojit će i gradske ulice.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Njima će prvo, u subotu 18. siječnja, proći „puknuti oktanci“, odnosno maskirani automobili i vozači, sudionici Rallyja maškaranih otkatanaca Halubje-Liburnija, zatim tisuće mališana iz čitave Hrvatske i inozemstva koji će se u nedjelju 9. veljače na 24. Dječjem karnevalskom korzu predstaviti u maskama koje su sami osmislili, a na koncu i ljubitelji „ekstremnog sporta“ – utrkivanja vozilima na kugličnim ležejevima iz vlastite „kućne radinosti“.

Tako, naime, glasi „formalni“ opis Balinjerade, najspektakularnijeg, najluđeg i najpoznatijeg maškaranog natjecanja koje spaja one najbolje elemente Karnevala – satiru, zabavu, slobodu i kreativnost s brzinom i adrenalinom. Najhrabriji će se ponovo pod maskama i na vozilima na kugličnim ležajevima, u nedjelju 16. veljače, sjuriti niz glavnu opatijsku ulicu, praćeni navijanjem tisuća posjetitelja, a 37. Balinjerada donijet će i nastupe popularnih grupa, povorku maškaranih grupa te Kukalku, opatijsku verziju Alke koju su za izvođenje u morskim uvjetima prilagodili Opatijski kukali.

 Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Petak prije Balinjerade rezerviran je za Maškarani klapski maraton koji u Sportskoj dvorani Marino Cvetković okuplja ponajbolje domaće klape koje se natječu u pjevanju pusnih pjesama, a kraj veselog karnevalskog programa bit će u srijedu, 26. veljače kada se na gradskoj tržnici spušta Pust i karnevalska zastava.

Tijekom trajanja Karnevala Opatija, odnosno sve do kraja veljače, vikendom je parkiranje na opatijskim otvorenim javnim parkiralištima besplatno, izuzev u zoni 0a i 0b.

 

PETAK, 17/01

 

ANTONJA, PODIZANJE PUSTA I KARNEVALSKE ZASTAVE

 

11:00 h, Opatijska tržnica

 

SUBOTA, 18/01

 

  1. RALLY MAŠKARANIH OKTANACA HALUBJE – LIBURNIJA 2020.

 

13:30 h, Kupalište Slatina

 

MAŠKARANI TANAC

 

DUŠKO JELIČIĆ DULE & GOSTI

 

21:00 h, Centar Gervais

 

Ulaz slobodan

 

SUBOTA, 25/01

MAŠKARANI TANAC

 

DUŠKO JELIČIĆ DULE & GOSTI

 

21:00 h, Centar Gervais

 

Ulaz slobodan

 

SUBOTA, 01/02

MAŠKARANI TANAC

 

DUŠKO JELIČIĆ DULE & GOSTI

 

21:00 h, Centar Gervais

 

Ulaz slobodan

 

SUBOTA, 08/02

 

MAŠKARANI TANAC

 

TRIO RIO & JOZEFINA – ABBAZIA

 

21:00 h, Centar Gervais

 

Ulaz slobodan

 

NEDJELJA, 09/02

 

  1. DJEČJI KARNEVALSKI KORZO

 

12:00 h Ulica M. Tita

 

PETAK, 14/02

 

MAŠKARANI KLAPSKI MARATON

 

20:00 h, Sportska dvorana Marino Cvetković

 

SUBOTA, 15/02

 

LUMBEROV MAŠKARANI TANAC

 

FUNBOX BAND

 

20:00 h, Centar Gervais

 

Tombola

 

Izbor najljepših maski

 

Ulaz slobodan

 

NEDJELJA, 16/02

 

  1. BALINJERADA, utrka vozila na kugličnim ležajevima (balinjerama)

 

10:00 h, Trening i TAXI balinjere

 

12:00 h, Start

 

12:30 h, Povorka karnevalskih grupa

 

13:00 h, Kukalka

 

SUBOTA, 22/02

 

MAŠKARANI TANAC

 

DUŠKO JELIČIĆ DULE & GOSTI

 

21:00 h, Centar Gervais

 

Ulaz slobodan

 

SRIJEDA, 26/02

 

SPUŠTANJE KARNEVALSKE ZASTAVE I PUSTA

 

11:00 h, Opatijska tržnica

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari