SVAKA KUNA JE BITNA

Računi za grijanje su vam previsoki? Evo šest savjeta HEP-a uz koje ćete se grijati, ali i štedjeti

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U današnje vrijeme kada je svaka kuna bitna, dobro je uštedjeti gdje god i koliko god je moguće

Postoje brojni načini na koje možete smanjiti potrošnju energije, a time i mjesečne račune za grijanje.

U današnje vrijeme kada je svaka kuna bitna, dobro je uštedjeti gdje god i koliko god je moguće. Stoga vam donosimo savjete HEP-a kako da se grijete, ali i da štedite!

  • Nemojte pregrijavati Vaš stambeni/poslovni prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20oC. Za svaki stupanj više utroši se 6 posto više energije.
  • Ugradite uređaje za regulaciju odavanja topline – termostatski radijatorski set (termostatski radijatorski ventil i termostatska glava), odnosno uređaje kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije. Pridržavajte se uputa za postizanje željene temperature tvrtke koja je ugradila ventile u Vaš stambeni/poslovni prostor.
  • Provjerite raspore na prozorima Vaših stambenih/poslovnih prostora. Ukoliko postoje, treba ih zabrtviti. Nebrtvljeni raspori na prozorima uzrokuju velike gubitke energije.
  • Prostorije prozračujte redovito, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja Vaš stambeni/poslovni prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora.
  • Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje. Pokriven i zaklonjen radijator je izoliran i nema pravog učinka.
  • Na nivou zgrade razmislite o obnovi toplinske ovojnice i drugim energetskim poboljšicama u zgradi.
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari