RIJEČANI, NEMAJTE STRAHA! Admini omiljenih riječkih Facebook grupa ne namjeravaju naplaćivati članstvo

Tragom nedavno objavljene vijesti kako u Facebooku namjeravaju uvesti naplaćivanje članstva u Facebook grupama kontaktirali smo administratore nekih od najpopularnijih riječkih Facebook grupa

A informacija koja je prije nekoliko dana poprilično uzburkala vjerne pratitelje Facebook grupa glasi ovako:

Facebook će putem ugrađene opcije u administrativnim alatima za grupe ponuditi da se neke od njih pretvore u naplatne. U ove je svrhe pokrenut pilot program za nekoliko grupa čiji će administratori od sada moći članovima naplatiti sudjelovanje u grupi. U Facebooku kažu kako žele osnažiti zajednicu administratora koji vode velike i kvalitetne grupe na ovoj društvenoj mreži, kreiraju sadržaj za njih i koriste svoje vrijeme i energiju na administraciju.

Do sada su pojedini administratori vodili naplatne grupe, ali su se o pretplatama i popisu članova morali brinuti na neki drugi način, vodeći vlastite evidencije o uplatama i slično. Po novome, zaživi li ova ideja i nakon testne faze, svi bi administratori Facebook grupa mogli svojim članovima uvesti mjesečnu pretplatu, na razini od 4,99 pa do 29,99 dolara.
Članovi grupe moći će prijaviti svoju pretplatu i uplatiti je putem Facebookovih mobilnih aplikacija, a društvena mreža će uplate prosljeđivati administratorima grupe, vjerojatno uz uzimanje određenog postotka u obliku provizije.“

U razgovoru s nekima od administratora nekoliko najpopularnijih riječkih Facebook grupa – „Volim grad koji teče“, „Riječka enciklopedija Fluminensia“, „Nova riječka enciklopedija Fluminensia“ i „Policija zaustavlja – Rijeka i okolica“ – saznali smo da administriranje ovako velikim grupama doista nije lako, a često prerasta i u vrlo zahtjevan zadatak, pogotovo ako su admini odlučni u svojim grupama suzbiti netoleranciju, govor mržnje, neprimjerene sadržaje, prikriveno ili sasvim otvoreno oglašavanje a često i onu najjednostavniju i nažalost najrasprostranjeniju – nekulturu.

No ono što će sigurno razveseliti brojne članove svih ovih grupa, a oni se broje u desecima tisuća, je zajednički stav svih administratora grupa da uvoditi naplatu članstva u grupama – neće!

„Naravno da nećemo uvoditi naplatu članstva u grupi Volim grad koji teče!“, rekao nam je Ivica Brusić Brujo. „Osim onima koji su izvan standarda po kulturnom ophođenju, hahahaha“, našalio se Brujo i dodao:

„Istina je živa da je administriranje jedne ovako velike Facebook grupe iznimno zahtjevan posao koji oduzima puno vremena i energije a mi ga svi obavljamo volonterski. Posao nam je tim složeniji što smo si unaprijed zadali određene kriterije koje ne želimo ni u kojem slučaju zaobići. U našu grupu članovi objave mogu postaviti tek kada ih odobre administratori odnosno kada utvrde da u objavama nema ničega što smo stavili „izvan zakona“ grupe Volim grad koji teče. U grupi ne smije biti vrijeđanja, omalovažavanja, netolerancije, govora mržnje, prikrivenog ili otvorenog oglašavanja… a vjerujte svega toga ima u pokušajima, pa čak i s lažnih profila, a česti su i „preotvoreni“ erotski ili čak pornografski sadržaji koje Facebook ionako ne bi dozvolio ali je na nama da preduhitrimo reakciju samog Facebooka kako ne bi naštetili ugledu grupe. Stoga ne idemo toliko na kvantitetu objava koliko na njihovu kvalitetu, dnevno imamo tek 20-30 objava. No naš je stav da unatoč svemu naplaćivanja članstva u grupi neće biti“, zaključio je Ivica Brusić Brujo.

Minja Klasan, administratorica Facebook grupe „Nova riječka enciklopedija“, rekla nam je kako se s kolegama adminima pomalo i šalila na račun ove teme:

„S par kolega već sam se nasmijala na ovu temu, u šali smo već zgrnuli brdo novaca i pokupovali vile i brodove, hahahaha“, rekla nam je uvodno Minja Klasan i dodala:

„Ali ne, nećemo naplaćivati članstvo u grupi „Nova riječka enciklopedija“. Članstvo ostaje besplatno za sve, prije svega zbog naših korisnika, naših Riječanki i Riječana koji ionako svakodnevno vode teške egzistencijalne bitke. A pored toga, jako je komplicirano, čini mi se, kako je to sve Facebook zamislio. Tu se onda poteže pitanje korištenih materijala i autorskih prava iz čega onda proizlazi stotinu problema“, rekla nam je Minja Klasan.

Sinan Bakren, administrator grupe „Policija zaustavlja – Rijeka i okolica“ priznao nam je kako je administriranje jedne velike Facebook grupe zaista stresan i zahtjevan posao:

„Nije lako, ponekad mi na pamet padne kako bi najbolje bilo grupu ustupiti nekome tko ima više vremena od mene za administriranje, no onda mi snage daje pomisao da ipak grupa na mnoge načine, brzo i efikasno, pomaže vozačima na cesti. Što se tiče naplate članstva u grupi…

Facebook mi još ništa nije ponudio tako da još ne znam kako bi ta naplata uopće mogla funkcionirati. No sve dok ima korisnih objava za naše članove i dok se broj članova povećava, ne planiram uvesti nikakvu naplatu članstva u grupi „Policija zaustavlja – Rijeka i okolica“, zaključio je Sinan Bakren.

Vedrana Spadoni, administratorica Facebook grupe „Riječka enciklopedija Fluminensia“, također nam je potvrdila kako nema govora o uvođenju naplate članstva u toj grupi:

„Riječka enciklopedija Fluminensia koju administriram od 2012. ima nešto više od 27100 članova i otvorena je – a takva će i ostati – bez naplaćivanja, ako se mene pita. Naplaćivanje bi bilo u suprotnosti s osnovnom misijom i vizijom grupe – omogućiti slobodan pristup znanju, posebice povijesnim „sivim zonama“ te promovirati hrvatski pogled na zbivanja s uvažavanjem svih različitosti i manjina.

Prijedlog uvođenja naplate članstva u Facebook grupama doživljavam kao korak ka kontroli i ograničavanju protoka informacija, dakle s velikom rezervom. REF ostaje besplatan za članove!“, zaključila je Vedrana Spadoni.

Iako su neki članovi riječkih Facebook grupa u svojim komentarima na ovu vijest (u polušali?) pisali i kako bi im „odvikavanje“ od objavljivanja i komentiranja u popularnim riječkim Facebook grupama dobro došlo kako bi se (barem nakratko?) riješili te svoje „ovisnosti“, čisto sumnjamo da bi tome bilo tako – priznajte, svima bi vam nedostajalo besplatno Facebook udruživanje s istomišljenicima, ili „ukrštavanje kopalja“ s neistomišljenicima.

Stoga smo sigurni da će vas ovakav jedinstven stav administratora riječkih Facebook grupa koji ne žele naplaćivati članstvo u svojim grupama jako razveseliti!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari