6 savjeta kako uživati u zimskom opuštanju kod kuće

Bilo da je vani mraz ili pada susnježica, imamo za vas savjete kako i gdje u kući se možete najbolje opustiti i napuniti baterije tijekom zimskih mjeseci.

1. Uživajte u toplini doma

Pucketajuća vatra simbol je zajedništva i obitelji, a pogled u plamen nas uz to i smiruje. Zar ne da i vas mami ideja da sjedite u udobnoj fotelji uz čašu vina ispred toplog kamina? Tražite li kaminsku peć samo za zagrijavanje i stvaranje pravog ugođaja, pri odabiru obratite pažnju na njezinu snagu. Električni kamini idealni su za stan. Ne trebaju nikakav priključak na dimnjak, ali mogu lijepo ugrijati, kao i klasični kamini na kruta goriva.

2. Sauna je dobra za tijelo i dušu

Sauna blagotvorno utječe na naše fizičko i psihičko zdravlje. Finska sauna je doduše idealna, ali je njena izvedba u zatvorenom prostoru kompliciranija i skuplja. Ako tražite alternativu koja će biti jeftinija i energetski učinkovitija, odaberite infracrvenu saunu. Riječ je o sauni koju samo treba uključiti u utičnicu i zagrijat će se na željenu temperaturu u roku od pet minuta.

3. Stvorite mjesto samo za sebe

Bilo da živite u obiteljskoj kući ili malom stanu, važno je imati svoj vlastiti kutak gdje vas drugi mogu ostaviti malo na miru. Ako vam je hobi čitanje, opremite si kutak udobnom stolicom i odgovarajućom rasvjetom. Lampa za čitanje treba biti dobro podesiva sa svjetlom bez efekta blještavila. Žarulja bi trebala biti što sličnija dnevnom svjetlu, što je oko 5000 K, a nešto manje u vrijeme pred spavanje. Ovdje ne zaboravite nabaviti mali pomoćni stolić koji možete ukrasiti vazom s cvijećem, kipićem ili elegantnim okvirom za fotografije.

4. Balkonu priuštite zimski kaput

​​Kavu na otvorenom si možete priuštiti na terasi ili balkonu ne samo tijekom ljetnih dana, već i usred zime. Samo se dobro odjenite i opremite sjedenje na otvorenom jastucima, krznima i dekama. Ako si još kupite grijalicu za terasu, možete tamo slobodno ostati i na večeri.

5. Odmarajte se u zelenilu

Svi se rado opuštamo među biljkama. Gledanje u zelenilo jača živce, smiruje i daje energiju. Zimi ćete se stoga dobro odmarati u zimskom vrtu koji možete imati postavljen uz kuću ili odvojeno na imanju. Ali njegovu funkciju će savršeno obaviti i zastakljena lođa. U njoj možete uzgajati egzotične biljke tijekom cijele godine, a osim toga tu možete uživati ​​i u bujici dnevnog svjetla koje u kombinaciji sa zelenilom blagotvorno djeluje na ljudsku psihu.

6. Opustite se na masaži

Redovite masaže ublažit će bolove u zglobovima i kralježnici, one su i preventiva protiv propadanja mišića, a ujedno vas i oslobađaju od stresa. Medicinsku masažu si možete priuštiti i kod kuće. Masažne fotelje podržavaju različite vrste masaže. Uz klasičnu, recimo i shiatsu, limfnu ili magnetoterapiju. Najluksuzniji modeli doista mogu puno, čak će vam i masažna podloga od nekoliko kuna pružiti barem djelomično olakšanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari