GULITE LI I VI RAJČICE?

Video | Kako ‘skinuti’ pesticide s voća i povrća? Nutricionistica provjerila pali li trik sa sodom bikarbonom

Doznali smo da neki koriste čak deterdžente, drugi pak i salatu operu u četiri ili pet voda. Stručnjaci otkrivaju što je na rang-listi hrane najzagađenije pesticidima, a što najmanje

Na tržnica i u trgovinama sve vrvi voćem i povrćem, a kad se kupi, pojavi se ono vječno pitanje – kako ga oprati i riješiti se pesticida. Je li rješenje voda, soda bikarbona ili nešto treće?

Vlado iz Zagreba kaže da sve uglavnom lagano ispere. “Ja nisam od onih koji se boje bakterija, virusa i ostalih kerefeka”, otkriva nam Vlado.

Biba otkriva zašto ne koristi deterdžent, kao neki: “Vele da onda treba 17 litara vode da se ispere pod tekućom vodom, tko bi to trošio toliko vode?”

Ipak, ima i takvih. No, nutricionisti deterdžente baš i ne preporučuju zato nutricionistica Karmen Matković Melki, Ovo su najbolja rješenja za pranje voća i povrća.

Kaže koja su najbolja rješenja: “Ispiranje pod mlazom hladne vode se pokazalo kao prvo i najučinkovitije rješenje. druga je opcija namakanje, ali ono ne bi smjelo biti dugo. A tek onda kombinacije iz kućne radinosti, otopine sa sodom bikarbonom ili kombinacija vode s octom ili limunskom kiselinom.”

No negdje pranje i nije toliko nužno jer je dovoljno namirnice i oguliti.

Sanja iz Zagreba guli koru krastavca, ostalo pere u vodu, dok Nevenka guli i rajčicu. “Salatu operem u četiri ili pet voda, što je sigurno, sigurno je”, kaže Nevenka.

U SAD-u, na temelju ispitivanja i analize hrane svake se godine sastavlja lista voća i povrća na koje treba pripaziti.

Nutricionistica Matković Melki otkriva kao izgleda ta rang-lista: “Kad govorimo o prljavim namirnicama, najčešće je na prvom mjestu jagoda zbog činjenice da je jako osjetljiva namirnica, zbog svoje opne pa lako apsorbira sve moguće tvari iz okoliša. Na listu su i špinat, kelj, različite salate, drugo bobičasto voće.”

Postoji i lista najčišćih, a to su primjerice avokado, ananas, mrkva, buče i krumpir koje od pesticida štiti tvrđa kora, izvještava Matija Mlinarić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari